Cuvintele utilizate pe Twitter pot indica riscul cardiovascular al unei comunităţi (studiu)

.
. (Nicholas Kamm / AFP / Getty Images)

Social media poate fi un indicator al bunăstării psihologice a unei comunităţi şi poate prezice ratele bolilor de inimă, susţin cercetători de la Universitatea din Melbourne (Australia) şi Universitatea din Pennsylvania (SUA), care au descoperit modul în care reţelele de socializare pot oferi astfel de informaţii.

Ostilitatea şi stresul cronic sunt cunoscute drept factori de risc pentru bolile de inimă. Însă cercetătorii au analizat acum limbajul folosit pe Twitter pentru a identifica comunităţile expuse la risc. Ei au stabilit o legătură între utilizarea în mod repetat pe Twitter a unor cuvinte emoţional negative, cum sunt 'ură' şi 'plictisit', şi o rată mai mare a bolilor de inimă în comunităţile studiate, chiar şi după ce au fost luate în considerare variabile precum 'venitul' şi 'educaţia'. În schimb, termeni pozitivi cum sunt 'minunat' şi 'prieteni' au fost asociaţi cu un risc mai mic de boli de inimă.

Cercetătorii susţin că sistemul de predicţie al limbajului de pe Twitter oferă un instrument de lucru mai bun decât un model care combină 10 factori comuni, cum ar fi statutul de fumător şi rata obezităţii, iar acest mod de lucru care ar putea reduce în mod semnificativ costurile actuale ale evaluărilor pe scară largă.

'Utilizarea Twitter-ului ca o fereastră către starea mentală colectivă a comunităţii poate oferi un instrument util în epidemiologie şi pentru măsurarea eficienţei intervenţiilor din domeniul sănătăţii publice', a declarat principalul autor al studiului dr. Margaret Kern de la Universitatea din Melbourne.

În cadrul studiului au fost analizate 1.300 de districte din SUA, alese aleatoriu, care au cuprins 88 la sută din populaţia acestora. 'Nu putem prezice numărul de atacuri de cord dintr-o comunitate pe un interval de timp, dar limbajul poate dezvălui locurile în care se poate interveni', a explicat Kern.

Studiul va fi publicat în ediţia de luna viitoare a revistei Psychological Science.