Cutremurul din Turcia a provocat cel puţin 21 de morţi şi peste 1.000 de răniţi

Cutremur în Turcia (screenshot tramite video Youtube EFE)
Mioara Stoica
25.01.2020

Cel puţin 21 de persoane au murit şi peste 1.000 de persoane au fost rănite de cutremurul cu magnitudinea de 6,8 pe scara Richter care a zguduit provincia Elazig, în sud-estul Turciei, potrivit celor mai recente informaţii publicate sâmbătă 25 ianuarie de AFAD (în engleză Disaster and Emergency Management Presidency), organismul public de urgenţă din Turcia.

Numărul de decese provocate de cutremur, cel mai puternic înregistrat în Turcia din 2011, este de aproximativ 21, dar există temeri că ar putea creşte, deoarece aproximativ 30 de persoane sunt încă prinse sub clădirile prăbuşite, au declarat autorităţile.

În ultimele ore, echipele de salvare au reuşit să salveze mai multe persoane aflate sub dărâmături de mai mult de 12 ore, inclusiv o femeie însărcinată, şi munca continuă, a informat reţeaua de televiziune N-tv.

Aproximativ 1.030 de persoane au fost tratate în spitale din regiune, marea majoritate din Elazig, deşi cutremurul a provocat răniţi în şase provincii vecine, potrivit datelor AFAD. În centrul oraşului Elazig, un oraş de jumătate de milion de locuitori, s-au prăbuşit trei clădiri, deşi epicentrul cutremurului a fost situat în Sivrice, o municipalitate de 10.000 de locuitori la aproximativ 20 km sud de capitala provinciei.

De la cutremur, care a avut loc vineri la ora locală 20:55, au fost înregistrate peste 270 de replici, dintre care 12 peste magnitudinea 4 pe scara Richter. Cu toate acestea, atât telecomunicaţiile cât şi sistemele de distribuţie a energiei electrice, a apei şi a gazelor funcţionează în regiune, au spus autorităţile.

Peste 1.000 de salvatori profesionişti, cu 18 câini antrenaţi special pentru astfel de situaţii, s-au deplasat în provincie şi au fost distribuite peste 8.500 de corturi persoanelor care şi-au pierdut casele, pe lângă alte ajutoare.

Turcia este una dintre ţările cu cea mai mare activitate seismică din lume, deoarece este localizată pe mai multe falii active, dar cutremurele sub magnitudine 6, care nu sunt rare în vestul Anatoliei, de obicei nu cauzează victime ci doar pagube minore.

Cel mai devastator cutremur din ultimele decenii a avut loc în 1999, când un seism de magnitudine 7,4 pe scara Richter a zguduit regiunea Marmara din nord-vest şi a provocat aproximativ 17.000 de morţi, în timp ce în Van, în sud-estul ţării, un cutremur de magnitudine 7,1 pe scara Richter, din octombrie 2011, a provocat moartea a 604 persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor