Cutremurul din Chile fusese anunţat. Cinci decese şi 300 de deţinuţi evadaţi. Se aşteaptă un tsunami
alte articole
Cutremurul de 8,2 grade ce a zguduit marţi noaptea nordul statului Chile a provocat decesul a cinci persoane, evadarea a aproximativ 300 de deţinuţi, iar autorităţile au emis o alertă de tsunami pe toată coasta vestică a continentului sud american.
Cutremurul era oarecum aşteptat
Într-un articol din 26 martie publicat de Epoch Times România, Mario Pardo, directorul centrului seismic al Universităţii Chile, vorbea despre ciudăţenia activităţii seismice din Chile. La acea dată fuseseră înregistrate o serie de cutremure cu o magnitudine de peste 6 grade pe scara Richter precum şi două de gradul 7, lucru neobişnuit, care, în opinia seismologilor ar fi putut semnaliza apariţia unui seism important.
”Asta este deja neobişnuit. Acestea nu sunt replici - ar fi prea multe replici asociate numai cu seismul de 6,7 grade”, a declarat Mario Pardo. ”Aceasta este o anomalie ce s-a extins în timp şi care este persistentă ca magnitudine”, declara directorul în urmă cu o săptămână, subliniind ”de un singur lucru putem fi siguri ... ne aşteptăm ca în zonă să aibă loc un cutremur mare”.
Zona nordică a Americii de sud a fost afectată în ultimul timp de peste 300 de cutremure cu o magnitudine mai mare de 6 grade pe scara Richter, ce au provocat îngrijorarea populaţiei şi a seismologilor din zonă.
Chile este poziţionat în apropierea Cercului de Foc al Pacificului, unde se întâlneşte placa tectonică Nazca şi cea sud americană, iar cutremurele cu o magnitudine de peste 6 grade sunt mai frecvente decât în restul lumii.
Situaţia în teren
Preşedintele chilian, Michellle Bachelet, a anunţat încă de marţi seara starea de catastrofă naturală în două regiuni de pe coasta statului.
"Am decretat stare de catastrofă naturală pentru Arica şi Tarapaca", a precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.
Ministrul de Interne, Rodrigo Penalillo, a anunţat la scurt timp după incident că aproximativ 300 de deţinuţi au fugit de la închisoarea Iquique. Ca măsură preventivă, Forţele Armate şi poliţia au fost mobilizate pentru capturarea evadaţilor. Forţele speciale chiliene vor sosi la scurt timp pe aeroportul din Iquique, avariat parţial în urma cutremurului, pentru a participa la securizarea perimetrului din zona închisorii.
Conform informaţiilor oferite de Penalillo în seara de marţi, cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa, numărul răniţilor nefiind încă stabilit. Zonele de coastă, Arica şi Tarapaca, au început strămutarea temporară a populaţiei.
Subsecretarul ministrului de Interne, Mahmud Aleuy a informat că observaţiile oceanologice indică posibilitatea creării unui tsunami.