Curtea Supremă a SUA autorizează controalele aleatorii de identitate în Arizona

Statul Arizona nu se poate substitui puterii federale ca să controleze imigraţia ilegală, au decis judecătorii Curţii Supreme a SUA, care au validat totuşi prevederea cea mai controversată a legii privind imigraţia ilegală a statului respectiv, care autorizează acele controale ale identităţii numite 'de facies' (din cauza culorii pielii), scrie Le Figaro în ediţia de luni.
(photos.com)
Epoch Times România
26.06.2012

Statul Arizona nu se poate substitui puterii federale ca să controleze imigraţia ilegală, au decis judecătorii Curţii Supreme a SUA, care au validat totuşi prevederea cea mai controversată a legii privind imigraţia ilegală a statului respectiv, care autorizează acele controale ale identităţii numite 'de facies' (din cauza culorii pielii), scrie Le Figaro în ediţia de luni.

Legea emisă de Arizona, stat aflat la graniţa cu Mexicul, vizând lupta împotriva imigraţiei ilegale, a provocat o serie de reacţii aprinse, chiar dacă peste 65% dintre americani sunt favorabili acestei legi.

Decizia Curţii, anunţată de judecătorul Anthony Kennedy, nu este foarte tranşantă. Instanţa dă dreptate, în ceea ce priveşte principiul general, administraţiei Obama care a chemat în justiţie statul Arizona după adoptarea acestei legi. Guvernul federal consideră că această lege, intrată în vigoare în 2010, aduce atingere prerogativelor sale constituţionale în materie de imigraţie.

Judecătorii au stabilit, cu 5 voturi contra 3, că acest stat nu se poate substitui statului federal în materie de imigraţie, nici chiar când este vorba de remedierea disfuncţionalităţilor. Curtea a considerat, de asemenea, drept neconstituţională obligaţia impusă imigranţilor ilegali să aibă mereu asupra lor documentele personale. A anulat şi prevederea care interzicea imigranţilor ilegali să aplice pentru un loc de muncă şi pe cea care autoriza arestarea fără mandat a oricărei persoane bănuite că este clandestină.

Aceste elemente pot fi acum invocate în faţa comunităţii latino de către administraţia Obama, care doreşte să atragă voturile celor 21 de milioane de potenţiali votanţi. În acest sens, decizia este o uşurare pentru preşedinte, care are mare nevoie de 'succes' în această perioadă electorală. Candidatul republican Mitt Romney, care prezentase 'metoda Arizonei drept un model' de urmat, va trebui, în schimb, să-şi revizuiască poziţia.

Dar Curtea Supremă a menţinut cea mai controversată prevedere a legii din Arizona, care autorizează poliţia să verifice statutul de imigrant al oricărei persoane reţinute dacă există vreo 'îndoială rezonabilă' în legătură cu legalitatea situaţiei acesteia. Acest articol este cel care provocase vii reacţii în rândul comunităţii latino şi a liberalilor, care văd în el o portiţă spre 'delictul de facies'. Spre deosebire de Franţa, în Statele Unite sunt interzise controalele de identitate fără niciun motiv.

'Este o încălcare a drepturilor constituţionale ale minorităţilor', spune preşedintele asociaţiei latino La Raza. Opinia acestuia este contestată de autorităţile din Arizona, care spun că forţele locale de ordine sunt bine pregătite ca să evite delictele de facies. 'Vom fi foarte vigilenţi în legătură cu această chestiune morală', a promis ministrul justiţiei din Arizona, John Horn, care a considerat că sprijinul Curţii pentru puterile lărgite ale poliţiştilor este 'o victorie'.

Decizia Curţii era foarte aşteptată, deoarece, în afară de Arizona, încă cinci state au adoptat legi similare şi alte 13 intenţionează să o facă.

Barack Obama şi-a exprimat regretul după această decizie. 'Sunt mulţumit că au fost respinse prevederi-cheie ale legii, dar, în acelaşi timp, sunt îngrijorat de consecinţele efective ale acelei prevederi care nu a fost eliminată', a spus Obama adăugând: 'Niciun american nu ar trebui să trăiască aşa, să fie suspectat doar din cauza înfăţişării lui'.

În Arizona se află 400.000 de imigranţi ilegali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor