Curtea din Polonia interzice sacrificarea animalelor pentru halal şi cuşer
Curtea Supremă din Polonia a decis miercuri că sacrificarea animalelor pentru cuşer şi halal contravine legilor ţării, atrăgând critici din partea asociaţiilor religioase, care au spus că manevra le va afecta modul de viaţă.
Sacrificarea rituală a animalelor, care este practicată de o mică minoritate de musulmani şi evrei ce trăiesc în Polonia, va fi interzisă după 31 decembrie, a raportat postul radio News din Polonia.
Cu toate acestea, hotărârea este contrară mandatului Uniunii Europene, care permite sacrificarea rituală ca o libertate religioasă.
Metodele de sacrificare ale musulmanilor şi evreilor sunt utilizate în principal pentru exportul de carne, inclusiv pentru produsele cuşer, dar grupurile pentru drepturile animalelor au depus o petiţie la Procurorul General Andrzej Seremet ca să investigheze practica.
Marţi, Seremet a susţinut că un amendament din 2004 care permitea sacrificarea rituală era de fapt neconstituţional, deoarece se opune legislaţiei ţării pentru drepturile animalelor, care a fost adoptată în 1997. În Polonia, animalele pot fi sacrificate numai "după pierderea conştienţei", susţine legislaţia anterioară, potrivit mass media.
Pe 1 ianuarie va intra în vigoare o lege UE ce stabileşte norme pentru statele membre, permiţându-le musulmanilor şi evreilor să îşi continue practica. Convenţia europeană pentru protecţia animalelor destinate sacrificării impune asomarea animalelor înainte de sacrificare, dar a făcut derogări pentru grupurile religioase. Cu toate acestea, fiecare ţară în parte poate decide dacă să permită aceste scutiri religioase.
Şeful Asociaţiei Europene Evreieşti a cerut miercuri Poloniei să înlăture decizia.
"Sacrificarea cuşer este esenţială pentru susţinerea vieţii evreieşti, iar această interdicţie îi afectează pe evrei, nu numai pe cei din Polonia, dar şi din alte locuri din Europa", a spus rabinul Menachem Margolin într-o scrisoare adresată preşedintelui polonez Bronislaw Komorowski, potrivit European Jewish Press.
În plus, Margolin a susţinut că "s-a dovedit ştiinţific că sacrificarea cuşer nu permite ca animalele să simtă durere", respingând afirmaţiile făcute în Polonia despre legile pentru drepturile animalelor.
În sacrificarea cuşer, sau shechita, gâtul animalului se taie cu o lamă extrem de bine ascuţită, iar apoi animalul sângerează până la moarte. Metodele musulmane de sacrificare, numite dhabiha, sunt foarte asemănătoare şi sunt folosite pentru a produce carne halal.
Dar, în conformitate cu legislaţia poloneză, animalele trebuie să fie asomate mai întâi, a decis instanţa.
Margolin a spus că "Au existat multe experimente care au verificat activitatea sistemului nervos al animalului în timpul sacrificării cuşer, ele dovedind, fără nicio umbră de îndoială, că animalul nu simte nici o durere deoarece pur si simplu nu există [nicio durere] sau animalul intră brusc în şoc, ceea ce îi împiedică creierul să simtă ceva"."
Margolin a susţinut că sacrificarea cuşer este un aspect esenţial al vieţii evreieşti din Europa, ceea ce înseamnă că interzicerea unor astfel de produse afectează evreii care le produc şi le consumă pe continent.
Ultima dată când metodele de sacrificare dhabiha şi shechita au fost interzise, a fost când Hitler le-a scos în afara legii, moment în care Polonia se afla sub ocupaţie nazistă, în timpul celui de-al doilea război mondial.