Curtea de Apel admite iniţiativa socialiştilor privind demiterea lui Chirtoacă prin referendum

Iniţiativa socialiştilor de constituire a unui grup de iniţiativă în vederea colectării semnăturilor pentru demiterea, prin referendum, a primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă a fost admisă de Curtea de Apel Chişinău, fiind anulată astfel decizia primei instanţe.
Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În cadrul şedinţei de judecată de joi, 27 aprilie, Curtea de Apel Chişinău a admis cererea socialiştilor privind înregistrarea grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea organizării şi desfăşurării referendumului de demitere a primarului general, Dorin Chirtoacă.

„Se admite cererea grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor de organizare a referendumului local de revocare din funcţie a primarului general Dorin Chirtoacă. De asemenea se înregistrează grupul de iniţiativă în număr de 460 de persoane, conform listei anexate. Întrebarea la referendum va fi: Susţineţi revocarea din funcţie a primarului general Dorin Chirtoacă?”, a comunicat judecătorul Curţii de Apel.

Potrivit unimedia.md, socialiştii au la dispoziţie 60 de zile pentru a colecta semnăturile necesare. Socialiştii nu sunt la prima încercare de demitere a lui Dorin Chirtoacă. Aceştia au mai avut două tentative anterioare, una înaintea alegerilor parlamentare din 2014 şi alta înaintea alegerilor prezidenţialele din 2016, însă instanţa de judecată a respins aceste iniţiative ale socialiştilor din Consiliul Municipal Chişinău.

Liderul socialiştilor în CMC, Ion Ceban a scris pe contul său de Facebook: „suntem puţin surprinşi, pozitiv surprinşi, de decizia Curţii de Apel, care ne permite să începem campania pentru referendum. (...) În cel mai scurt timp vom începe campania de colectare a semnăturilor pentru referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. (...) Eu sunt convins că Dorin Chirtoacă va fi demis prin referendum. Asta dacă între timp nu va fi şi el arestat de CNA, pentru că există o mie de motive ca CNA să-i treacă pragul”.

Amintim că Judecătoria Buiucani a respins la 3 aprilie, înregistrarea grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor de organizare a unui referendum local privind revocarea din funcţie a primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Dacă atunci unii experţi afirmau că Dorin Chirtoacă ar fi fost din nou „salvat” de instanţa de judecată, acum Curtea de Apel a decis să schimbe macazul, anulând hotărârea primei instanţe.

Analistul politic, Vlad Ţurcanu a punctat anterior că „nu trebuie să avem nicio îndoială că la un moment dat primarului general i se va înmâna nota de plată, întrucât într-un deceniu s-au înmulţit nu doar inacţiunile în municipiu, dar şi infracţiunile, dovadă fiind acele procese în care au fost inculpaţi oficiali de prim rang ai primăriei, inclusiv un viceprimar”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe