Curtea Constituţională din Germania se va pronunţa asupra ESM şi Tratatului fiscal la 12 septembrie
alte articole
Curtea Constituţională de la Karlsruhe a anunţat luni că va anunţa o decizie în cadrul plângerilor asupra Mecanismului European de Stabilitate (ESM) şi Tratatului fiscal la 12 septembrie.
Curtea Constituţională a avut la 10 iulie audieri în cazul contestaţiilor privind Mecanismul European de Stabilitate şi Tratatul fiscal.
Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, a avertizat că ESM şi Tratatul fiscal nu trebuie împiedicate să funcţioneze, pentru că ar da un nou semnal de insecuritate pieţelor.
Costurile de refinanţare vor creşte şi speculaţiile privind ieşirea unor ţări din zona euro ar putea apărea din nou, le-a mai spus ministrul de finanţe judecătorilor Curţii Constituţionale.
ESM şi Tratatul fiscal au fost ratificate de Bundestag, dar preşedintele Joachim Gauck a refuzat promulgarea lor, precizând că aşteaptă mai întâi decizia Curţii de la Karlsruhe.
La Curtea Constituţională au fost înregistrate mai multe plângeri împotriva ESM şi a Tratatului fiscal.
Astfel, Peter Gauweiler, deputat din partea creştin-socialilor bavarezi (CSU), susţine că modificarea Tratatului privind uniunea monetară ar duce la anularea interdicţiei, de până acum, privind acordarea de ajutoare financiare statelor din zona euro. În plus, acordul ESM ar dispune de sute de miliarde de euro din banii contribuabililor în favoarea unei organizaţii lipsite de legitimitate democratică, adică Mecanismul European de Stabilitate cu sediul la Luxemburg, notează Deutsche Welle.
Mai mulţi profesori de drept, în frunte cu Wilhelm Hankel, consideră că ”mijloacele Mecanismului European de Stabilitate vor pieri în găurile negre din bugetele statelor sudice”.
Partidul Stânga consideră că legile adoptate în Bundestag şi Bundesrat (cele două camere ale Parlamentului) depăşesc limitele naţionale ale legislaţiei şi tind să ducă la crearea statului federal european.