Procesul Yukos: Franţa confiscă 700 milioane USD datorate companiilor ruseşti

În urma refuzului Rusiei de a respecta decizia din 2014 a Curţii Internaţionale de Arbitraj din Haga, care cere Moscovei să despăgubească foştii acţionari ai companiei Yukos pentru dezmembrarea acesteia, Franţa a confiscat sute de milioane de dolari ce urmau să ajungă la companii ruseşti.
Paznici stau în faţa sediului fostei companii Yukos în Moscova.
Paznici stau în faţa sediului fostei companii Yukos în Moscova. (Captură Foto)

Franţa a confiscat 700 milioane de dolari din banii ce trebuiau plătiţi companiei spaţiale ruseşti Roscosmos şi companiei Satellite Communications, având legătură cu controversatul caz al foştilor acţionari ai companiei petroliere Yukos, a raportat luni revista American Lawyer.

În total, Franţa a confiscat active ruseşti în valoare de 1 miliard de dolari după refuzul Kremlinului de a plăti daune foştilor acţionari Yukos.

Compania Yukos, aparţinând fostului magnat rus Mihail Hodorkovski, a fost dezmembrată şi vândută în mare parte membrilor grupului cunoscut sub numele de siloviki - oamenii din servicii, apropiaţi ai lui Vladimir Putin. După numeroase sfidări aduse Kremlinului de Hodorkovski - pe atunci cel mai bogat oligarh al Rusiei, Vladimir Putin a declanşat un proces împotriva acestuia şi a partenerului său Platon Lebedev, acuzându-i de contabilitate frauduloasă. Cei doi au fost condamnaţi iar peste caz s-a aşternut tăcerea Occidentului, care la vremea respectivă făcea afaceri cu Rusia.

Cazul a fost dezgheţat după invadarea Crimeei de către Rusia, eveniment care a coincis cu eliberarea surprinzătoare a lui Mihail Hodorkovski din Siberia - unde fusese de curând găsit vinovat într-un al doilea proces politic.

Apoi în iulie 2014, la zece ani după dezmembrarea Yukos, dar deloc surprinzător pentru contextul geopolitic, Curtea Internaţională de Arbitraj din Haga a decis că Rusia trebuie să plătească 50 de miliarde de dolari pentru exproprierea activelor fostei companii Yukos.

Activele confiscate includ 400 milioane de dolari datoraţi de furnizorul de servicii prin satelit Eutelsat, care are sediul în Franţa, către compania rusă Satellite Communications şi 300 milioane de dolari datoraţi de compania franceză Arianespace către agenţia spaţială rusească Roscosmos, a raportat revista, citând firma de avocatură Shearman & Sterling, care reprezintă acţionarii Yukos.

Un reprezentant al GML – care deţine companiile Hulley Enterprises şi Yukos Universal ce au câştigat procesul împotriva Rusiei – a confirmat ziarului RBC că activele confiscate au legătură cu Roscosmos şi Satellite Communications.

Totuşi, el nu a confirmat sumele citate de revista American Lawyer.

Conform reprezentantului GML, Rusia a făcut apel la tribunalele franceze pentru confiscarea banilor datoraţi către Roscosmos şi Satellite Communications. Deciziile privind aceste apeluri sunt aşteptate în această lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe