Cumplita închisoare comunistă din Piteşti, clasată ca monument istoric
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat miercuri că a semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti, fosta închisoare în care comuniştii au încercat să-i dezumanizeze prin tortură şi rele tratamente pe deţinuţii politic.
"Am semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti - Fosta închisoare a deţinuţilor politici, situat în Municipiul Piteşti.
Astfel, Penitenciarul Piteşti este inclus în Lista Monumentelor Istorice şi i se conferă regimul de monument istoric de grupă A.
Închisoarea de la Piteşti este o amintire dureroasă, dar şi o mărturie a forţei spiritului uman de a rezista şi de a se opune opresiunii.
Clasarea Penitenciarului Piteşti este un moment deosebit de important în încercarea de a conştientiza şi recupera istoria recentă a României. Povestea închisorii de la Piteşti şi a Experimentului Piteşti ajută la cinstirea victimelor şi a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăţilor regimului comunist. De asemenea, recunoaşterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziţia ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România şi simbol al protejării valorilor democratice", scrie, pe Facebook, Turcan.
Reamintim că la Penitenciarul Piteşti a avut loc în perioda timpurie a comunismului românesc unul din cele mai sinistre "experimente". Orchestrat de comunişti în baza unor idei aduse din URSS, "Experimentul Piteşti” s-a desfăşurat între noiembrie 1949 şi decembrie 1951 în mai multe închisori din România comunistă (în principal la Piteşti şi Gherla, dar şi la Suceava, Canal, Târgu Ocna ori Braşov) şi a constat în distrugerea fizică şi morală a tinerilor închişi în penitenciare. Practic, comuniştii au vizat anihilarea viitoarei elite intelectuale a României, prin distrugerea credinţei şi fibrei morale din om şi transformarea acestuia într-o creatură obedientă, lipsită de demnitate şi valori.
Înfometaţi, bătuţi, umiliţi, torturaţi, tinerii erau obligaţi să-şi renege tot ce îi definise anterior ca oameni şi să devină, la rândul lor, torţionari, să-şi toarne colegii, să-i chinuie şi să-i bată. Torturaţi fizic şi moral în moduri greu de imaginat de către o minte normală, deţinuţii nu aveau dreptul nici măcar să moară. Sinuciderea era interzisă la Piteşti iar cei ucişi pe parcurs erau consideraţi "rebuturi în reeducare". Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.