Cum s-a schimbat peisajul Bucureştiului în 2012
alte articole
O serie de proiecte de infrastructură au fost inaugurate în acest an în Bucureşti, în vreme ce mai multe lucrări, începute cu ani buni în urmă, au rămas şi în 2012 la stadiul de şantier. Pasajul Pipera, parcarea din Piaţa Universităţii şi pasajul Doamna Ghica - Chişinău sunt doar câteva dintre lucrările de infrastructură care au fost finalizate în anul care tocmai se încheie, în Bucureşti, transmite site-ul b365.ro.
Pasajul Pipera a fost inaugurat oficial de Sorin Oprescu la data de 30 aprilie, după doi ani de lucrări, chiar dacă, iniţial, construirea lui trebuia să dureze doar un an. În 2007, costul pasajului a ajuns la 228 de milioane de lei, iar valoarea contractului încheiat în 2009 cu firma de construcţii a fost de 105 milioane de lei, scumpit în 2011 la 143 de milioane de lei.
Proiectul Pasajului Pipera a lărgit şoseaua Pipera la şase benzi între Calea Floreasca şi calea ferată Bucureşti – Constanţa, prin construirea unui pasaj peste bulevardul Barbu Văcărescu şi Calea Floreasca. Şoferii au acum la dispoziţie câte două benzi pe sens pe pasaj şi câte o bandă la sol lângă pasaj.
Parcarea de la Universitate a fost inaugurată în15 noiembrie, în aceeaşi zi fiind inaugurată şi piaţeta amplasată deasupra parcării. Lucrările estimate iniţial să dureze 18 luni s-au întins pe doi ani, din cauza descoperirii unor rămăşiţe umane în timpul săpăturilor.
Alături de parcarea de la Intercontinental şi de cele de la Unirii şi magazinul Cocor, parcarea subterană de la Piaţa Universităţii asigură un număr suficient de locuri de parcare pentru bucureştenii care vizitează sau lucrează în zona Centrului Istoric, oferindu-le acestora 420 de locuri pentru autoturisme şi 21 - pentru motociclete.
Un alt proiect care a schimbat aspectul Pieţei Universităţii l-a constitut transformarea piaţetei de ”la statui”, într-un spaţiu dedicat exclusiv pietonilor, pentru prima oară din perioada interbelică.
Pasajul Doamna Ghica-Chişinău este un alt proiect finalizat în 2012 care a schimbat peisajul Capitalei. Proiectul, inaugurat oficial la data de 3 decembrie, constă în refacerea şi modernizarea străzii Doamna Ghica, până la calea ferată din zonă, realizarea unui pod peste calea ferată şi apoi continuarea străzii până la Circul Foamei din Piaţa Delfinului, spre Bulevardul Chişinău.
Artera are patru benzi de circulaţie, câte două pe fiecare sens, o lungime totală aproximativ 1.8 km şi o lăţime cuprinsă între 21 şi 70 m şi va scurta timpul de parcurgere a zonei cu 10-15 minute pentru şoferi.
În plus, constructorii promit că această lucrare va crea o legătura mai rapidă între cartierele Petricani, Colentina, Pantelimon şi Berceni, facilitând intrarea maşinilor în oraş de pe A3 pe o rută directă şi rapidă.
Tot în acest an, au avut loc lucrările de refacere a trotuarelor din zona Magheru-Universitate şi Unirii. În cadrul acestora, fost schimbat pavajul de pe ambele părţi ale Bulevardului Nicolae Bălcescu (în dreptul Intercontinental-TNB şi vizavi, de la Universitate până la Blocul Eva) şi din zona Pieţei Unirii (zona Hanul lui Manuc până la intrarea în Centrul Vechi, în faţa magazinului Unirea şi vizavi, de la Judecătoria Sectorului 5, staţia de metrou Unirii 1, până în staţia tramvaiului 32).
În 2012 a fost finalizat şi trotuarul rulant Basarab- Gara de Nord, având o capacitate de 6.000 de persoane pe oră, pe fiecare sens şi o lungime de 240 de metri. Trotuarul rulant le va permite bucureştenilor să ajungă în doar două minute din zona Pasajului Basarab, la Gara de Nord.
Trotuarul rulant Basarab - Gara de Nord nu a fost încă inaugurat, în prezent fiind în curs de finalizare procedurile legale de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice, potrivit reprezentanţilor Primăriei Municipiului Bucureşti.