Cum explică INS diferenţele de calcul la PIB
alte articole
Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică au explicat de unde provin diferenţele de calcul la PIB, care au fost criticate de premierul Ponta.
"În practica internaţională, în general, a Uniunii Europene, în special, precum şi în practica noastră naţională, datele cu privire la indicatorii statistici macroeconomici, în mod deosebit la Produsul Intern Brut, sunt supuse politicii de revizuire şi actualizare periodică (...) Potrivit Regulamentului de transmitere de către toate statele membre la Eurostat a agregatelor macroeconomice, conform Sistemului European de Conturi SEC 95, România calculează şi transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare: provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni). Fiecare dintre variante se bazează pe metode distincte, în funcţie de disponibilitatea la momentul dat a surselor de date pe baza cărora se calculează aceşti indicatori", se arată într-un comunicat al INS.
Diferenţele între cele trei variante nu sunt generate de erori de calcul, a mai explicat INS.
Premierul Victor Ponta a afirmat că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru "greşeala gravă" comisă în calcularea PIB pe 2011. Este vorba despre o eroare de calcul care a revizuit în scădere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011.