Cum a grăbit DNA încarcerarea lui Năstase

Mulţi oameni s-au întrebat de ce Adrian Năstase a fost dus la spitalul Penitenciarului Rahova abia ieri seară, la aproape o săptămână de la momentul în care ar fi trebuit pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei. Intervenţia DNA, care i-a audiat pe cei implicaţi şi i-a pus sub urmărire penală, se pare că a grăbit încarcerarea lui Năstase.
Tribunalul a stabilit că Năstase poate executa pedeapsa (MUGUR VARZARIU / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
27.06.2012

Externarea lui Adrian Năstase şi transportarea lui la spitalul Penitenciarului Rahova au avut loc abia după ce procurorii DNA i-au audiat pe medicii şi pe poliţiştii care s-au ocupat de cazul fostului premier, iar apoi au stabilit începerea urmăririi penale împotriva lor. Primul pe lista DNA a fost doctorul Şerban Brădişteanu care s-a ocupat de tratarea lui Năstase, imediat după ce acesta a fost transportat la Spitalul Floreasca, cu presupuse răni la gât.

După ce timp de o săptămână s-a tot discutat despre starea lui Năstase, care era bună, după declaraţiile doctorilor, ieri procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a ridicat primele semne de întrebare asupra diagnosticului pacientului. Kovesi a declarat că se vor face verificări pentru a se vedea dacă diagnosticul a fost corect stabilit.

În afară de doctorul Brădişteanu, s-a început urmărirea penală şi împotriva lui Dumitru Gheorghe - comisar şef de poliţie, adjunct al directorului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Nicolae Costea - ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Marian Apostol - ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pentru favorizarea infractorului Năstase. Este vorba despre faptul că poliţiştii nu au pus în aplicare mandatul care prevede exercitarea pedepsei de doi de închisoare de către fostul premier. Procurorii DNA vor să vadă dacă au existat motive întemeiate pentru care poliţiştii au întârziat încarcerea lui Năstase.

După ce Năstase a fost operat la Spitalul Floreasca, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică, profesorul Ioan Lascăr, a declarat că evoluţia postoperatorie este foarte bună, în parametrii normali. În plus, Lascăr a mai declarat că pacientul nu a avut dureri şi nici febră. Fostul premier a mai primit consiliere psihiatrică pentru a trece mai uşor peste presupusa tentativă de sinucidere. Medicii spuneau, la un moment dat, că pacientul nu are probleme prea mari legate de răni, ci că mai periculoase ar fi problemele cardiace.

În mod surprinzător, paza Poliţiei a fost retrasă de la spital şi se părea că pacientul va putea sta liniştit în camera sa încă mult timp. După ce au apărut mai multe critici legate de faptul că nu se pune în executare mandatul de încarcerare, iar Tribunalul Bucureşti a stabilit ieri că nu există niciun impediment pentru aplicarea pedepsei cu închisoarea, lucrurile au intrat în normal şi Năstase a fost transportat la spitalul Penitenciarului Rahova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor