Cum a evoluat conflictul dintre gruparea Sportivilor şi clanul Cămătarilor
alte articole
Conflictul dintre gruparea Sportivilor şi clanul Cămătarilor se desfăşoară în Bucureşti de aproape jumătate de an, timp în care au avut loc mai multe încăierări violente, de cele mai multe ori, în zone puţin circulate.
Scandalul de miercuri de la Popeşti-Leordeni se pare că reprezintă continuarea unor tensiuni mai vechi între clanurile interlope din Bucureşti, care au început să se intensifice de când Ioan Balint, alias Nuţu Cămătaru, a ieşit din închisoare, în contextul în care aceste grupări preluaseră o parte din afacerile pe care fraţii Cămătaru le abandonaseră odată cu arestarea lor, în anul 2004.
Pentru a se impune în faţa lui Nuţu Cămătaru, câţiva membrii ai clanului Vancică l-ar fi agresat, în Centrul Istoric, pe ginerele acestuia. Ioan Balint nu şi-a lăsat ginerele nerăzbunat şi l-a bătut, la Constanţa, pe şeful clanului Vancică, cunoscut sub numele de Lică, pe care l-ar fi întâlnit întâmplător la o gală de K1 organizată pe litoral, informează realitatea.net.
Pentru a putea duce războiul cu clanul Cămătarilor, liderii clanului Vancică ar fi făcut o alianţă cu gruparea Sportivilor şi ar fi investit inclusiv în achiziţionarea de maşini şi arme de foc.
Confruntările dintre clanuri se intensifică
În acest context, în luna august, unul dintre nepoţii lui Lică Vancică pe nume Fane, l-a înjunghiat, într-un hotel de lux, pe Mihăiţă Cămătaru, fiul adoptiv al lui Vasile Balint, alias Sile Cămătaru.
La scurt timp după acest incident, au avut loc diverse ciocniri între grupări, care s-au intensificat în ultima lună, când în cartierul Berceni, zona de influenţă a grupării Sportivilor, ar fi avut loc trei scandaluri cauzate de raidurile organizate de cei din clanul Cămătaru. Două dintre ele s-au desfăşurat în zona Văcăreşti, iar cel de-al treilea lângă ştrandul "Moţeşti".
Clanul Cămătaru ar fi realizat miercuri un nou raid, în Popeşti Leordeni, având ca ţintă pe liderul grupării Sportivilor, Robert Nica, care se ocupă în zonă de reabilitarea termică a unor blocuri.
Interlopi de ambele parţi au convenit să nu colaboreze cu poliţia
A avut loc un schimb de focuri, după care cei implicaţi în scandal au părăsit repede zona, înainte de apariţia oamenilor legii. Se pare că interlopii din ambele parţi ar fi convenit între ei să nu colaboreze cu autorităţile. În acest context, Adrian Bică, tânărul împuşcat în plămân, a fost transportat la spital de către un apropiat al acestuia, fără însă a se fi apelat la numărul de urgenţă 112 de către participanţii la conflict.
Poliţiştii au fost alertaţi de cetăţeni care au auzit focurile de armă şi au apelat numărul de urgenţă.
Procurorii din cadrul Parchetului Tribunalului Ilfov au deschis un dosar ce vizează incidentul din Popeşti-Leordeni, în care s-a stabilit că au fost implicate opt persoane şi care s-a soldat cu împuşcarea lui Adrian Bică. Acesta a fost ulterior operat pentru a se scoate proiectilul şi pentru extirparea unui lob pulmonar.
Ministerul Public a anunţat joi ca "pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov a fost constituită o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la incidentul petrecut, miercuri, în jurul orei 15.00-15.30, pe o stradă din oraşul Popeşti Leordeni, din judeţul Ilfov, unde a avut loc o altercaţie între mai multe persoane, context în care au fost trase mai multe focuri de armă neletală, soldată cu rănirea prin împuşcare a uneia şi vătămarea uşoară a altor două persoane, aflate într-un autoturism".
La locul incidentului s-a deplasat o echipă formată din lucrători din cadrul mai multor structuri de poliţie din Ilfov şi Bucureşti care, sub coordonarea unui procuror, a efectuat o serie de cercetări, ce au continuat şi în cursul zilei de joi. Au fost prelevate diferite urme materiale ce urmează a fi supuse unei expertizate criminalistice.
Ministerul Public a notat că "din primele cercetări a rezultat faptul că persoanele vătămate se aflau într-un autoturism care a fost distrus în proporţie semnificativă în urma atacului cu arme albe şi cu arme de foc neletale, dar folosindu-se muniţie modificată nelegal, atac comis de un grup de şase-opt persoane care, conform informaţiilor preliminare, purtau cagule".
Poliţiştii au reţinut mai mulţi suspecţi
Conform unor surse din cadrul Poliţiei, miercuri în jurul orei 21.00, la câteva ore după ce în Popeşti-Leordeni avusese loc conflictul armat între membri grupării Sportivilor şi cei ai clanului Cămătarilor, oamenii legii au oprit, pe o stradă din sectorul 4, un autoturism de teren, de culoare albă, marca Range Rover, în care se afla Robert Nica, liderul grupării Sportivilor, împreună cu alte trei persoane, respectiv trei dintre locotenenţii săi.
Interlopii aveau asupra lor un pistol cu gaze, modificat astfel încât să poată trage cu bile din metal şi un cuţit lung de 35 de centimetri. Cei patru au fost predaţi autorităţilor ilfovene, care instrumentează ancheta în acest caz.
Alţi doi indivizi, aflaţi într-un autoturism cu geamurile sparte în apropiere de locul conflictului, fuseseră deja prinşi, la scurt timp după incident, de poliţiştii bucureşteni, şi duşi ulterior la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ilfov pentru audieri.