Cum a ajuns România groapa de gunoi a UE. Mii de tone de deşeuri sunt importate săptămânal

Deşeuri aduse în România (Diicot.ro)
Andrei Popescu
15.07.2024

România a ajuns groapa de gunoi a Europei prin intermediul unor reţele de traficanţi organizate asemenea cartelurilor sud-americane de droguri. Doar o mică parte din transporturile de deşeuri sunt oprite la frontieră, în special de către vameşii din Ungaria. Situaţia se va agrava când România va intra în spaţiul Schengen şi pe cale terestră, relatează Fanatik.

Potrivit sursei citate, Austria, Olanda, Germania şi Italia sunt statele care trimit în România cele mai multe deşeuri disimulate în articole second-hand.

Un raport al Ministerului Mediului arată că între 50 şi 100 de tiruri tranzitează graniţele de vest ale României (Arad, Bihor), cu încărcături care, în acte, figurează drept bunuri second-hand sau donaţii către diverse asociaţii înfiinţate pe lângă lăcaşurile de cult.

Tirurile respective transportă haine sau textile uzate, încălţăminte uzată, vehicule scoase din uz, deşeuri de aparatură electronică şi electrică, inclusiv panouri fotovoltaice, tonere de imprimante golite, anvelope uzate şi diverse obiecte de uz casnic. Aceste încărcături conţin şi deşeuri considerate periculoase, cum ar fi acumulatorii auto uzaţi.

De asemenea, datele Ministerului Mediului arată că aceste transporturi reuşesc să ocolească “într-o proporţie extrem de îngrijorătoare” sistemele de monitorizare a operaţiunii cu deşeuri.

De cele mai multe ori, aceste “bunuri” nu mai pot fi folosite şi ajung, în cel mai fericit caz, în depozite de deşeuri autorizate. În cazuri mai puţin fericite, ele sunt aruncate efectiv la marginea localităţilor, în apele de suprafaţă sau sunt pur şi simplu incendiate, generând poluare masivă.

Conform site-ului citat, afacerea prosperă de la an la an, pentru că toată lumea are de câştigat. Pe de-o parte, operaţiunile de ecologizare a deşeurilor sunt mai ieftine în România decât în alte state. Atunci când nu merg la firmele de reciclare, deşeurile ajung pe mâna unor grupări infracţionale, care le incendiază în schimbul unor sume modice de bani. Dacă autorităţile reuşesc să intercepteze transportul înainte ca deşeurile să fie distruse, atunci ele sunt depozitate şi returnate în statele expeditoare. Şi aici este o problemă, pentru ca procedurile durează până la câţiva ani, timp în care deşeurile trebuie păstrate în depozite speciale, care ulterior trebuie, la rândul lor, ecologizate.

Transporturile internaţionale sunt operate de traficanţii de deşeuri, care sunt organizaţi asemenea celor de droguri. Un rol foarte important îl au “brokerii de deşeuri”, cei care fac legătura între societăţile care încearcă să scape de deşeuri şi transportatori. De asemenea, aceştia au oameni de legătură în România, care preiau “marfa” şi o distrug. Brokerii nu intră în contact cu deşeurile şi nu semnează contracte. Şoferii de tir riscă, însă, închisoarea. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor