Cuba se va folosi de 'cazul Carromero' pentru a stopa ajutoarele destinate opoziţiei interne

Regimul castrist este 'scandalizat' de ajutoarele externe destinate disidenţilor cubanezi, chiar dacă a susţinut întotdeauna 'internaţionalismul revoluţionar'.
(photos.com)
Epoch Times România
03.08.2012

Regimul castrist este 'scandalizat' de ajutoarele externe destinate disidenţilor cubanezi, chiar dacă a susţinut întotdeauna 'internaţionalismul revoluţionar'. S-a întors lumea cu susul în jos: dacă Angel Carromero ar fi avut în Spania, sau în SUA, un accident similar celui din Cuba, în loc să fie acuzat de omucidere din culpă, el şi rudele celor doi disidenţi decedaţi, Oswaldo Paya şi Harold Cepero, ar fi dat în judecată guvernul pentru starea proastă a drumurilor, sau firma de închirieri auto pentru nefuncţionarea air bag-urilor, notează vineri ABC.

Familia lui Cepero ar fi trebuit să ceară despăgubiri sistemului medical pentru că moartea disidentului putea să fie evitată dacă serviciile de intervenţie medicală ar fi acţionat repede şi profesional. Cepero nu a murit pe loc, ca Oswaldo Paya în urma loviturii, ci din cauza unui cheag de sânge format la un picior şi care nu a fost depistat la timp. Ceea ce ar putea fi calificat drept neglijenţă medicală. Cauza directă a accidentului a fost terminarea asfaltului şi intrarea pe o porţiune de drum cu griblură alunecoasă şi mai ales lipsa indicatoarelor rutiere care să semnaleze clar aceste condiţii.

Pe drumurile cubaneze, foarte prost întreţinute, există o lipsă acuză de indicatoare rutiere (cu excepţia panourile uriaşe care laudă realizările revoluţiei). Aşa cum declara un fost reporter al televiziunii cubaneze Oscar Suarez, care ştie bine locul accidentului, Carromero nu putea să vadă indicatorul, pur şi simplu pentru că nu există. Plăcuţa pe care era scris 'bache' (risc de derapare) a fost instalată ulterior, pentru a crea un scenariu menit să-l acuze pe şofer şi să disculpe autorităţile cubaneze. Indicatorul universal care semnalează deraparea sunt două linii curbe, ceea ce nu exista pe drumul respectiv.

Autorităţile au dat de înţeles că accidentul lui Carromero a fost din cauza excesului de viteză, că la terminarea asfaltului el a frânat brusc, maşina a derapat şi a lovit lateral un copac. Este şi varianta pe care tânărul spaniol a recunoscut-o public într-o înregistrare video. Este însă imposibil să rulezi cu viteză pe astfel de drumuri, mai ales cu un Hyundai Accent de închiriat. După cum nimeni nu riscă să frâneze pe o suprafaţă alunecoasă, mai ales dacă există un indicator în acest sens. Ceea ce ştie însă toată lumea este că la presiunea securităţii cubaneze oamenii declară ceea ce li se impune. Fostul colonel Alvaro Prendes, erou al revoluţiei care a trecut prin închisorile castriste şi a murit în exil a explicat pe scurt: 'Superman, dacă ar sta câteva zile în mâine siguranţei statului, ar izbucni în plâns şi şi-ar şterge nasul cu capa lui roşie'.

Accidentul îi vine ca o mănuşă dictaturii pentru a încerca să pună capăt solidarităţii internaţionale faţă de opozanţii cubanezi. Spaniolul Carromero şi suedezul Jens Aron Modig, ambii lideri ai mişcării democartice de tineret, au fost nevoiţi să-şi ceară scuze pentru că au venit să ofere ajutor opoziţiei paşnice din insulă. Este şi scopul regimului lui Raul Castro: să invoce încălcarea suveranităţii cubaneze şi a legilor ţării de cetăţeni străini veniţi să dea bani, informaţii şi, mai ales, sprijin politic disidenţei interne. Acelaşi ajutor pe care îl dădeau democraţii europeni opozanţilor spanioli în vremea lui Franco.

Acelaşi lucru pe care l-au făcut şi comuniştii din diferite părţi ale lumii care şi-au dat mâna pentru a ajuta dictatura lui Castro, precum cei 60 de milioane de dolari daţi lui Fidel de 'montonerii' argentinieni, după răpirea fraţilor a Born, sub formă de răscumpărare. Guvernul cubanez şi-a susţinut întotdeauna dreptul de a exercita 'internaţionalismul revoluţionar', care l-a costat viaţă pe Che Guevara, dar nu recunoaşte dreptul la 'internaţionalismul democratic' al celor care predică libertatea universală. În timp ce Havana acuză amestecul conservatorilor spanioli şi democrat-creştinilor suedezi în politica sa internă, agenţi cubanezi încearcă să influenţeze politica americană. Ceea ce se numeşte ipocrizie, conchide ABC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor