Cu riscul de a nu mai fi în Parlament, Plahotniuc totuşi doreşte VOT UNINOMINAL
În condiţiile în care Republica Moldova nu are un preşedinte mai mult de doi ani, prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, vine cu o iniţiativă legislativă privind aplicarea votului uninominal în sistemul electoral al Republicii Moldova.
Anunţul a fost făcut de Vladimir Plahotiuc într-un interviu acordat pentru publicaţia „Komsomolskaiapravda v Moldove”. „Cred că ar trebui să avem aplicarea votului uninominal la următoarele alegeri parlamentare, indiferent dacă acestea vor fi ordinare sau anticipate”, a declarat politicianul.
"Consider că trebuie efectuate schimbări fundamentale în politică şi în actualul sistem de alegere. De aceea, am decis să trecem la planuri concrete şi anume, la introducerea votului uninominal pentru alegerea deputaţilor în Parlament”.
Vladimir Plahotniuc a precizat că succesul iniţiativei sale depinde de voinţa actualei clasei politice, dar că va încerca să se asigure de sprijinul colegilor de alianţă, mai ales că au fost şi alte formaţiuni şi alţi politicieni care au pledat pentru o formă sau alta a alegerilor prin vot uninominal. „În acest proiect de lege, eu propun aplicarea în totalitate a unui sistem de alegeri prin vot uninominal, nu parţial sau mixt, cum se propunea în unele discuţii”, a precizat Vladimir Plahotniuc. "Conştientizez că această iniţiativă nu va avea succes dacă nu va fi susţinută de colegii din Alianţă. De aceea, voi insista".
În opinia prim-vicepreşedintelui Parlamentului, fiecare deputat trebuie să aibă grijă de o localitate anumită şi de locuitorii acesteia.” Cetăţenii trebuie să înţeleagă pentru cine au votat şi să-şi ştie deputatul, iar ca rezultat, legiuitorul nu va mai putea să se ascundă în listele de partid”, a menţionat Plahotniuc.
Potrivit politicianului, a venit timpul ca fiecare din deputaţii din Parlament să-şi asume responsabilitatea personală pentru mandatul său, iar pentru aceasta, deputaţii trebuie să se dezică de confortul anonimatului ce-l oferă numărul atribuit pe lista de partid.
Întrebat dacă nu se teme că această iniţiativă va fi apreciată drept una populistă, Plahotniuc a declarat că: "Din păcate în politica moldovenească se fac multe declaraţii, iar când vine timpul să fie implementare, se adevereşte că toate acestea nu au fost altceva decât o campanie de PR. Dacă dreptul oferit cetăţenilor de a a lege deputaţii este populism, atunci mă oblig să mă ocup doar de acest subiect. În acest moment, nu mă interesează părerea acelora pentru care introducerea votului uninominal ar însemna pierderea locului de muncă. Parlamentul nu este un sanatoriu unde unii deputaţi vin să se odihnească şi să se relaxeze".
„Sunt convins că şi actuala criză politică şi boicotarea alegerilor prezidenţiale şi comportamentul huliganic al unor deputaţi este condiţionat de faptul că legiuitorii nu poartă responsabilitate personală faţă de alegătorii săi” , a opinat Vladimir Plahotniuc.
El a concretizat că proiectul de lege privind votul uninominal a fost înregistrat ca o iniţiativă legislativă, iar examinarea acestuia nu poate fi exclusă de pe agenda discuţiilor.
Totodată, Vladimir Plahotniuc spune că este gată să rişte să nu fie reales în viitorul Parlament, dar această iniţiativă să fie adoptată.