CSM, reacţie după acuzaţiile lansate de Macovei: A sesizat Parlamentul European şi CNA

Comentariile făcute de Monica Macovei la adresa sistemului judiciar şi a prestaţiei profesionale a membrilor CSM au stârnit nemulţumirea Consiliului, care a denunţat atitudinea fostului ministru al Justiţiei şi a decis să sesizeze Parlamentul European şi CNA în acest caz.
Monica Macovei
Monica Macovei (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat în şedinţa de joi, că afirmaţiile, opiniile şi aprecierile personale făcute de europarlamentarul Monica Macovei emise în spaţiul public, în cadrul unei emisiuni TV, sunt de natură să aducă o gravă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

În acest context, CSM a hotărât sesizarea Parlamentului European cu privire la soluţia adoptată în temeiul raportului întocmit de Inspecţia Judiciară. În temeiul Protocolului privind colaborarea dintre CSM şi Consiliul Naţional al Audiovizualului, Plenul Consiliului a hotărât, de asemenea, sesizarea CNA.

Verificările în acest caz au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea din data de 3 februarie a preşedintelui CSM, judecătorul Mircea Aron. Acestea au vizat afirmaţiile lansate în spaţiul public, în cadrul unei emisiuni a postului B1 TV, de către Macovei şi moderatorul Sabin Orcan, cu privire la funcţionarea sistemului judiciar român în general, activitatea desfăşurată de consiliile judiciare din Europa Centrală şi de Est şi a CSM şi prestaţia profesională a membrilor acestuia, în special.

Inspecţia Judiciară a constatat că "prin afirmaţiile lipsite de suport factual s-a urmărit acreditarea ideii potrivit căreia CSM este o instituţie nefuncţională, nocivă, lipsită de responsabilitate în exercitarea atribuţiilor legale, în special în cadrul procedurilor de numire în funcţii a magistraţilor, care escamotează derapajele profesionale ale magistraţilor, neîndeplinindu-şi corespunzător rolul de instanţă de judecată în domeniul disciplinar."

"În acelaşi registru, au fost făcute afirmaţii denigratoare în legătură cu responsabilitatea şi integritatea membrilor aleşi ai Consiliului şi faţă de o parte importantă a magistraţilor români, fiind susţinută ideea existenţei în sistemul judiciar român a foarte puţini judecători disciplinaţi, a unor judecători corupţi şi incompetenţi, precum şi a unor procurori şantajabili de către factorul politic.

Gravitatea afirmaţiilor rezultă îndeosebi din calitatea uneia dintre persoanele care le-a lansat, doamna Monica Macovei, respectiv cea de europarlamentar, lider al unui partid politic, fost ministru al justiţiei. Manifestarea dreptului la liberă exprimare prin afirmaţii neîntemeiate şi nefondate nu se poate circumscrie libertăţii de opinie, întrucât afectează independenţa instituţiilor sistemului judiciar, prestigiul CSM, încrederea şi autoritatea de care organele judiciare şi instituţiile sistemului judiciar trebuie să se bucure într-o societate democratică", potrivit Inspecţiei Judiciare.

Plenul Consiliului a constatat că afirmaţiile doamnei Monica Macovei şi comentariile moderatorului emisiunii respective au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare şi au adus o gravă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne