CSJ şi CNI amână şedinţele în cazul judecătoarei Domnica Manole
alte articole
Şedinţa de judecată în cauza judecătoarei Domnica Manole împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) aflată în procedura Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a fost amânată. Judecătorii CSJ au dispus examinarea contestaţiei magistratei împotriva hotărârii CSM privind eliberarea acordului de a fi urmărită penal pentru data de 18 august.
Comisia Naţională de Integritate (CNI) din lipsa numărului suficient de voturi, de asemenea a amânat aprobarea unei decizii privind iniţierea controlului declaraţiei de venituri şi proprietăţi a judecătoarei D. Manole examinate joi 7 iulie, în baza solicitării Procuraturii Anticorupţie.
Potrivit agora.md sesizarea Procuraturii Anticorupţie a parvenit la CNI în legătură cu dosarul penal intentat pe numele magistratei Domnica Manole. În opinia procurorilor, judecătoarea a pronunţat cu rea-voinţă hotărârea pe marginea celor 400 mii de semnături în vederea iniţierii de către Platforma DA a unui referendum constituţional.
Pe durata şedinţei de judecată de la CSJ, mai multe persoane au protestat paşnic în faţa instituţiei pentru a o susţine pe Domnica Manole. Ei au atenţionat că magistrata este victima unui sistem judecătoresc putred, transmite jurnaltv.md.
Amintim că judecătoarea Domnica Manole, de la Curtea de Apel Chişinău, care a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul de modificare a Constituţiei, pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni, la îndemnul Platformei Demnitate şi Adevăr, este cercetată penal la sesizarea procurorului general interimar, Eduard Harunjen. Decizia a fost luată cu o lună în urmă de către Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul unei şedinţe cu uşile închise. La rândul ei, Domnica Manole consideră acţiunile autorităţilor drept o răzbunare pentru criticile expuse de ea anterior, subliniind că a acţionat în strictă conformitate cu legea. Aceasta cere anularea hotărârii CSM şi încetarea urmăririi penale. În pofida cauzei aflate pe rol, procurorii anticorupţie totuşi au demarat urmărirea penală şi au ridicat calculatorul din biroul judecătoarei de la Curtea de Apel.
Este de menţionat faptul că imediat după adoptarea hotărârii CSM reacţiile din partea oficialilor internaţionali nu au ezitat să apară. UE şi-a făcut clară poziţia menţionând că: „Aceste evoluţii nu risipesc îngrijorarea cu privire la lipsa de independenţă în justiţie”. Un judecător nu poartă răspundere pentru deciziile pe care le ia, chiar dacă acestea sunt anulate în instanţele superioare, consideră purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini care a ţinut să atenţioneze autorităţile de la Chişinău pentru deciziile luate. Ambasada SUA a precizat că: „Nu trebuie să existe nici măcar aparenţa intimidării şi amestecului politic”. La apelul iniţial de solidaritate cu Domnica Manole s-au alăturat şi reprezentanţii societăţii civile precum şi mai mulţi judecători din Republica Moldova.