CS ONU votează astăzi în privinţa unei misiuni maritime a UE în Mediterană
alte articole
Consiliul de Securitate al ONU va vota astăzi asupra unei rezoluţii privind autorizarea unei misiuni maritime a UE de interceptare şi confiscare a navelor traficanţilor de imigranţi în Mediterană. UE a lansat misiunea în această săptămână, conform Deutsche Welle.
Dacă va fi adoptată, rezoluţia va oferi o legitimitate şi mai mare misiunii europene, numită “Operation Sophia”.
Rezoluţia, schiţată de britanici, nu este obligatorie pentru “Operation Sophia”, care a fost lansată miercuri şi implică nave de luptă din mai multe state europene. UE speră să desfiinţeze reţelele de traficanţi de imigranţi, să salveze vieţi şi să descurajeze potenţialii refugiaţi să mai întreprindă călătorii periculoase în ambarcaţiuni şubrede şi nesigure.
Nu este sigur cum va vota Rusia, care are drept de veto. Ambasadorul rus la ONU a declarat anterior că este îngrijorat de faptul că rezoluţia a fost redactată pe baza capitolului 7 al Cartei ONU, care autorizează folosirea forţei.
În plus, Moscova evită să ofere misiunii maritime prea multă autoritate şi a cerut ca rezoluţia să conţină un limbaj specific.
Câteva naţiuni africane şi Venezuela s-au opus iniţial planului european datorită obiecţiilor venite dinspre Libia. Totuşi, acea opoziţie pare să se fi evaporat după ce Marea Britanie a trimis marţi o scrisoare care dovedeşte că guvernul libian recunoscut pe plan internaţional îşi oferă suportul pentru această operaţiune UE.
Rezoluţia acoperă cea de-a doua fază a unui plan format din trei etape şi, dacă este pusă în aplicare, navele de luptă europene vor intercepta şi confisca ambarcaţiuni în apele teritoriale libiene. Totuşi, acest lucru necesită permisiunea guvernului libian.
De asemenea, Europa speră că facţiunile libiene vor implementa un acord semnat joi în vederea creării unui guvern de unitate naţională care va ajuta la stabilizarea situaţiei din Libia. UE a promis ajutor financiar şi politic noului guvern, dacă acordul este implementat.
Peste 500.000 de imigranţi au pornit în călătorii periculoase pe mare pentru a ajunge în Europa în acest an. Dintre aceştia, câteva mii au murit în încercarea lor.