Croazieră pe Marea Mediterană - CIVITAVECCHIA

Mi-am propus să va port într-o frumoasă croazieră pe Marea Mediterană. Admit că este o propunere de evadare din stresul cotidian şi o invitaţie de călătorie pentru viitoarele voastre zile de vacanţă.
Dana Betlevy - Epoch Times Staff
30.04.2012

Mi-am propus să va port într-o frumoasă croazieră pe Marea Mediterană. Admit că este o propunere de evadare din stresul cotidian şi o invitaţie de călătorie pentru viitoarele voastre zile de vacanţă.

Căpitanul navei de croazieră, Island Escape, ne va purta în siguranţă prin apele uneori nebănuit de neliniştite ale Mării Mediterane.

Ne îmbarcăm la bordul elegantei noastre nave în Civitavecchia, un pitoresc port situat la 70 km nord de Roma.

Civitavecchia este rezultatul unui proces milenar de civilizaţie şi urbanizare. Pe litoralul său se găsesc urme de aşezări primitive, precum şi importante structuri etrusce, romane şi medievale, care au făcut ca oraşul să îşi merite titlul de Portul Romei.

Civitavecchia este antica Centumcellae, numită astfel datorită golfurilor stâncoase ce ofereau adăpost navelor. În anul 106, împăratul Traian a intuit faptul că acest loc era potrivit pentru a construi un port care sa îl înlocuiască pe cel din Ostia şi astfel, portul a luat fiinţă sub proiectul arhitectului Apollodor din Damasc.

Între anii 314 d.C. până in 538 d.C., Centumcellae a cunoscut o perioadă de înflorire, când era ocupată de către bizantini, pentru ca în secolul VIII să treacă sub guvernarea uşoară a Papilor. În anul 828 oraşul a fost ocupat de sarazini, care l-au distrus aproape complet, transformandu-l într-o bază pentru operaţiuni militare împotriva Romei.

Supravieţuitorii oraşului au construit un mic sat în pădurea Tolfa şi doar şaizeci ani mai târziu au decis să se întoarcă în oraşul lor pentru a-l reconstrui. Oraşul a fost reconstruit pe ruinele anticului oraş–port, în jurul anului 1000, dar în timpul dominaţiei franceze (1798-1815), Papii şi-au pierdut temporar puterea, iar în 1870, puterea a fost pierdută definitiv.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Civitavecchia avea să plătească poziţia sa ca port strategic situat la doar o oră distanţă de Roma, suferind 76 de bombardamente distrugătoare, 250 de morţi şi daune ireparabile la structurile istorice.

Pe 8 Martie 1999, Civitavecchia a primit Medalia de Aur a Valorii Civile ca: “Oraş fundamental strategic pentru portul său la Marea Mediterană, în timpul ultimului conflict mondial a fost supus la bombardamente continue şi violente ce au cauzat moartea a numeroşi cetăţeni, precum şi distrugerea aproape totală a oraşului şi portului. Populaţia, constrânsă să se refugieze în satele vecine, odată cu intoarcerea păcii, a înfruntat cu mândrie dificila sarcină de a îl reconstrui”.

În prezent, economia oraşului se bazează pe turism şi pescuit.

Nu evitaţi să vizitaţi Civitavecchia dacă sunteţi deja în Roma. Dacă este vară, sfatul meu este să închiriaţi o maşină şi să parcurgeţi drumul Roma – Civitavecchia nu pe autostradă, ci de-a lungul Mării. Peisajul este minunat, şi veţi avea ocazia să admiraţi toate celelalte staţiuni ale litoralului roman.

Va urma - săptămâna viitoare vom face escală într-un alt oraş italian, port la Marea Mediterană, Livorno.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor