Croaţia votează să adere la UE în 2013

Croaţii au votat "Da" pentru a deveni cel mai nou membru al Uniunii Europene în 2013, în cadrul unui referendum organizat duminică.
Preşedintele croat Ivo Josipovic şi prim-ministrul Zoran Milanovic toastează în clădirea Parlamentului croat din Zagreb pe 22 ianuarie, după ce populaţia a votat în favoarea aderării la UE. (Hrvoje Polan / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
23.01.2012

Croaţii au votat "Da" pentru a deveni cel mai nou membru al Uniunii Europene în 2013, în cadrul unui referendum organizat duminică.

Şefii uniunii, preşedintele Consiliului European, Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Barroso, au emis rapid o declaraţie de felicitare, deschizând calea Croaţiei de a deveni cel de-al 28-lea stat membru în blocul afectat de probleme, la 1 iulie 2013.

"Salutăm rezultatul pozitiv al referendumului privind aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană. ... Felicităm Croaţia şi poporul său pentru alegerea făcută: aderarea la UE va deschide noi oportunităţi pentru ei şi va ajuta la asigurarea stabilităţii şi prosperităţii naţiunii lor", scria în declaraţia comună.

Potrivit ziarului local Novilist, votul a fost o victorie clară pentru partea cu Da, înregistrând 66 la sută din voturi pentru, şi 33 la sută împotrivă, cu peste 98 la sută din voturi numărate. Cu toate acestea, prezenţa la vot era de aproximativ 47,5 la sută, considerată dezamăgitor de mică. Acest număr a inclus un mic procent din cele 4,5 milioane de alegători din străinătate care au fost eligibili.

Davor Orlovic, un membru al Comisiei Electorale Statale a ţării, a declarat că nu s-a constatat nici violenţă şi nici neregulile în procesul de votare, în contextul "standardelor culturii electorale," potrivit Novilist.

Liderul ţării, prim-ministrul Zoran Milanovic, al cărui guvern de centru a fost ales în luna decembrie, a susţinut în campania sa că este important pentru statul ex-iugoslav să adere la UE, deoarece a făcut întotdeauna parte din Europa din punct de vedere geografic, istoric şi cultural.

Salutăm rezultatul pozitiv al referendumului privind aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană. ... Felicităm Croaţia şi poporul său pentru alegerea făcută: aderarea la UE va deschide noi oportunităţi pentru ei şi va ajuta la asigurarea stabilităţii şi prosperităţii naţiunii lo

Votând duminică dimineaţa, preşedintele Ivo Josipovic a declarat că "sunt bucuros că întreaga Europa va deveni casa mea", susţinând că Croaţia va deveni probabil o parte a UE, din moment ce biroul lui crede că ţara va vota pentru în cadrul referendum.

Un miting puternic de 1000 de persoane a avut loc în piaţa centrală din capitala Zagreb, sâmbăta trecută. Motivul mitingului a fost îngrijorarea că produsele lactate, ouăle şi carnea vor trebui să îndeplinească standardele stricte ale UE privind siguranţa alimentară, potrivit Observer. Dacă Croaţia va deveni membru, acest lucru ar putea creşte tensiunile cu Slovenia din cauza unui litigiu teritorial.

Susţinătorii referendumului au afirmat că statul mic din fosta Iugoslavie ar beneficia din punct de vedere economic de pe urma aderării la UE, pe măsură ce piaţa locurilor de muncă se va deschide pentru croaţi. Ţara se luptă cu o recesiune şi o rată a şomajului de 17 la sută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor