Criza imobiliară din China se adânceşte. Un mare dezvoltator din Shanghai intră în default

Un cuplu trece pe lângă un panou în faţa Shimao Tower, dezvoltat de Shimao Group Holdings Ltd., în Shanghai, 8 ianuarie 2022
Un cuplu trece pe lângă un panou în faţa Shimao Tower, dezvoltat de Shimao Group Holdings Ltd., în Shanghai, 8 ianuarie 2022 (Getty Images)

Un alt mare dezvoltator imobiliar chinez a intrat în incapacitate de plată, dând o nouă lovitură sectorului imobiliar aflat în dificultate din a doua cea mai mare economie a lumii. Shimao Group, cu sediul la Shanghai, nu a reuşit să plătească dobânda şi principalul unei obligaţiuni de 1 miliard de dolari scadente duminică, potrivit unui document depus de companie la bursa din Hong Kong, relatează CNN.

Potrivit sursei citate, obligaţiunea nu avea o perioadă de graţie pentru principal, potrivit documentului de ofertă.

Este pentru prima dată când Shimao nu reuşeşte să ramburseze o datorie pe o obligaţiune în dolari şi se confruntă de luni de zile cu un stres financiar tot mai mare.

Sectorul imobiliar din China a trecut de la o criză la alta începând cu 2020, când Beijingul a început să ia măsuri drastice împotriva împrumuturilor excesive ale dezvoltatorilor, în încercarea de a limita datoriile ridicate ale acestora şi de a reduce preţurile galopante ale locuinţelor.

Problemele s-au amplificat semnificativ în toamna anului trecut, când Evergrande - al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China - a început să se chinuie să strângă bani pentru a rambursa creditorii. Evergrande este cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din China, cu datorii de aproximativ 300 de miliarde de dolari. În decembrie, Fitch Ratings a catalogat-o ca fiind o firmă neperformantă.

Potrivit estimărilor Moody's de la începutul acestui an, Shimao Group are o sumă mare de datorii care ajung la scadenţă în 2022, inclusiv obligaţiuni în valoare de 1,7 miliarde de dolari deţinute de investitori internaţionali, obligaţiuni în valoare de 8,9 miliarde de yuani (1,4 miliarde de dolari) deţinute de investitori chinezi şi împrumuturi bancare offshore “considerabile”.

Înfiinţată de antreprenorul Hui Wing Mau în 2001, Shimao dezvoltă proiecte rezidenţiale şi hoteluri de mari dimensiuni în întreaga ţară. Deţine Shanghai Shimao Internaţional Plaza, unul dintre cei mai înalţi zgârie-nori situat în inima oraşului Shanghai.

În martie, compania a estimat că profitul său net pentru 2021 a scăzut cu aproximativ 62% faţă de anul precedent, în principal din cauza mediului “dur” cu care se confrunta sectorul imobiliar. Apoi a amânat publicarea rezultatelor sale pentru 2021, invocând lockdown-urile din Shanghai.

“Din cauza schimbărilor semnificative ale mediului macro din sectorul imobiliar al Chinei începând cu a doua jumătate a anului 2021 şi a impactului Covid-19, Grupul a înregistrat o scădere notabilă a vânzărilor contractate în ultimele luni, care este de aşteptat să continue pe termen scurt până când sectorul imobiliar din China se va stabiliza”, a transmis Shimao în documentul depus duminică.

Compania a adăugat că a încercat să ajungă la “rezolvări amiabile” cu creditorii în ceea ce priveşte incapacitatea de a efectua plăţi de capital pentru alte datorii offshore. În lipsa unui acord, creditorii ar putea forţa compania să accelereze rambursările.

De la intrarea în insolvenţă a Evergrande, o serie de dezvoltatori de profil din ţară au intrat în incapacitate de plată, inclusiv Fantasia şi Kaisa.

Problemele industriei au fost exacerbate de politica Beijingului de zero-Covid şi de încetinirea economiei. China a plasat multe dintre marile sale oraşe - inclusiv Shanghai - sub un regim de izolare strictă la începutul acestui an pentru a combate creşterea numărului de cazuri de Covid, lucru care a afectat puternic activitatea comercială.

Sunac China, cu sediul la Beijing, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din ţară, a acuzat luna trecută că epidemia de Covid a afectat “semnificativ” vânzările sale în martie şi aprilie şi a agravat şi mai mult criza de lichidităţi. În acelaşi timp, dezvoltatorul a recunoscut că nu a mai plătit o obligaţiune în dolari.

Vineri, un studiu realizat de China Index Academy - o firmă de cercetare imobiliară - a arătat că preţurile pentru locuinţele noi din 100 de oraşe au scăzut cu peste 40% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Autorităţile comuniste chineze încearcă să oprească hemoragia. Acestea şi-au intensificat eforturile de a revigora vânzările de locuinţe prin reducerea ratelor ipotecare şi prin relaxarea normelor privind achiziţionarea de locuinţe. Unii dezvoltatori au găsit modalităţi imaginative de a stimula vânzările - de la acceptarea de cereale sau usturoi ca avans până la oferirea de porci ca stimulent pentru cumpărători.

Deşi există semne că vânzările au scăzut mai puţin dramatic în iunie decât în lunile anterioare, drumul spre redresarea sectorului imobiliar va fi probabil “destul de accidentat”, din cauză că Beijingul rămâne angajat în politică sa de tip zero-Covid, au declarat analiştii Nomura într-o notă de luni.

Între timp, Evergrande pregăteşte un plan uriaş de restructurare a datoriilor, condus de guvern. Dezvoltatorul intenţionează să îşi prezinte propunerile înainte de sfârşitul acestei luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe