Criza din Orientul Mijlociu a pus la grea încercare Crucea Roşie în anul 2011

Drept răspuns la crizele umanitare şi politice din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord ce au urmat schimbărilor de ordin guvernamental, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a afirmat că anul 2011 a reprezentat o încercare pentru organizaţie.
Refugiaţi sirieni stabiliţi în cea de-a doua tabără a Crucii Roşii turceşti din districtul Yayladagi, Hatay. (Mustafa Ozer / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
27.06.2012

Drept răspuns la crizele umanitare şi politice din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord ce au urmat schimbărilor de ordin guvernamental, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a afirmat că anul 2011 a reprezentat o încercare pentru organizaţie.

„Viteza şi dimensiunea evenimentelor din 2011, precum şi necesităţile umanitare care au ieşit la iveală, au reprezentat o mare încercare a eficienţei şi vitezei de reacţie”, a afirmat Liderul Crucii Roşii, Jakob Kellenberger într-o declaraţie.

În alte părţi ale lumii, a apărut o intensificare a cererii de alimente, care a stârnit agitaţie şi conflicte în acele regiuni. Secete şi inundaţii au exacerbat de asemenea nevoia pentru ajutor umanitar, afirmă Crucea Roşie.

Chiar dacă ajutorul umanitar urgent este acordat de către Cruce Roşie, grupul a spus că medicii angajaţi şi aparatura au fost ţinta unor atacuri în mai multe zone, ceea ce a condus la diminuarea ajutorului necesar pentru oameni.

În general, aproximativ 6,8 milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv Siria, Somalia, Libia şi Afganistan au primit ajutor şi îngrijiri medicale din partea organizaţiei.

„În Siria, chiar şi acum, alături de Crucea Roşie Arabă Siriană, tot suntem singura organizaţie care lucrează pe teren în condiţii de război”, a afirmat Kellenberger.

În timpul asediului armatei siriene asupra oraşului central Homs la începutul acestui an, Crucea Roşie a încercat în mod repetat să obţină acces, însă i-a fost refuzat de către autorităţi. Organizaţia de într-ajutorare a ajuns în final să asigure o cale de intrare în urma unor negocieri prelungite.

Totuşi, Siria nu era principalul punct focal al Crucii Roşii, eforturile sale principale concentrându-se asupra Afganistanului şi Republicii Democrate Congo, o ţară care a fost ruinată în urma războiului care a durat mulţi ani, cu efecte resimţite şi astăzi de numeroşi civili. Coasta de Fildeş, o ţară care a fost sfâşiată de un război civil anul trecut, a primit un ajutor important din partea organizaţiei.

Libia, Mali, Niger, Pakistan, Insulele Filipine, Somalia, Sudanul de Sud, Tailanda, Tunisia şi Yemen a primit ajutoare de la Crucea Roşie.

„A fost imperios necesar să pregătim un răspuns flexibil, rapid şi relevant pentru o serie de situaţii complexe în timpul anului. Când criza s-a declanşat în Libia, am adus personal la locul stabilit în câteva zile”, a adăugat Kellenberger, referindu-se la războiul civil de luni de zile dintre rebeli şi forţele loiale dictatorului ucis, Moammar Gaddafi.

„Pentru a uşura suferinţa bărbaţilor, femeilor şi copiilor prinşi în lupte, a fost esenţial să dobândim cale liberă spre aceştia şi să intrăm în contact cu ei. ”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor