Criza datoriilor Chinei creşte, spun economiştii

De ani de zile, economiştii au ştiut că China stă pe o periculoasă bombă a datoriilor. Un binecunoscut economist din Hong Kong, Larry Lang, a făcut recent un pas mai departe, susţinând că fitilul a fost aprins acum şi este doar o chestiune de timp până când totul va exploda.
Larry Lang, şeful catedrei de finanţe de la Universitatea chineză din Hong Kong. (Wu Lianyou / The Epoch Times)
Gao Zitan
02.04.2013

De ani de zile, economiştii au ştiut că China stă pe o periculoasă bombă a datoriilor. Un binecunoscut economist din Hong Kong, Larry Lang, a făcut recent un pas mai departe, susţinând că fitilul a fost aprins acum şi este doar o chestiune de timp până când totul va exploda.

La un summit economic din China în 16 martie, Lang a declarat că o criză bancară a început deja şi că aceasta va duce la o criză economică dezvoltată în scurt timp.

Lang a făcut aceeaşi remarcă în noiembrie 2012, când a susţinut că o criză bancară este una dintre pericolele majore pe care le înfruntă economia Chinei de astăzi, alături de supracapacitate şi inflaţie, conform Lanzhou Morning Post.

Lang a declarat la summitul recent că începutul curentei crize bancare din China a fost marcat de scăderea preţului acţiunilor Băncii pentru Comunicaţii dincolo de valoarea contabilă în 1 iunie 2012.

Criza bancară în general este cauzată de faptul că guvernele locale de pe cuprinsul ţării nu şi-au plătit datoriile, ceea ce s-a întâmplat începând cu luna aprilie a anului trecut, în Shanghai, şi provinciile Sichuan şi Yunnan.

Sistemul bancar al Chinei a văzut multe probleme în anii recenţi. Printre cele 16 bănci listate, 10 şi-au văzut preţurile la acţiuni scăzând dincolo de valoarea contabilă, şi alte 5 fiind aproape de acelaşi prag, a declarat Lang, adăugând că nicio altă ţară din lume nu a atins un astfel de record.

În timp ce băncile obişnuite se scufundă în datorii, sistemul financiar non-bancar, sau sistemul bancar fantomă, care include împrumuturi private, credite corporatiste şi operaţiuni financiare ascunse, au de asemenea probleme, a declarat Lang.

“Sistemul bancar fantomă este preferat de multe companii locale, în sectorul de imobiliare şi de către producători şi are pe piaţă împrumuturi în valoare de 30 de trilioane de yuani (4,8 trilioane USD)”, a declarat Lang. deseori, datorită monopolului de stat asupra sistemului bancar, companiile private nu reuşesc să obţină împrumuturi de la bănci – astfel ele se îndreaptă către sistemul bancar fantomă care uneori are caracteristici cămătăreşti.

Lang a prezis că sistemul bancar fantomă va acumula în curând prea multe datorii şi va deveni “o altă criză financiara terifiantă pentru China”. Autorităţile au recunoscut cel puţin atât, când Xiao Gang, şeful Băncii Chinei, a remarcat în octombrie 2012 că sistemul bancar fantomă prezintă “riscuri mari pentru sistemele bancar şi financiar ale Chinei”.

Aproape simultan cu previziunea recentă a lui Lang, companiile Nomura Holdings Inc. şi JP Morgan au publicate rapoarte. Ambele au avertizat investitorii de viitoarea criză financiara a Chinei.

Nomura a tras un semnal de alarmă că economia chineză prezintă aceleaşi simptome îngrijorătoare care au declanşat criza financiara din 2008, a raportat CNBC.

JP Morgan a redus China la categoria “greutate redusă” şi a citat temeri cu primire la creşterea înceată şi inflaţia existentă în ţară.

“Mari cantităţi de bani sunt blocaţi în piaţa imobiliară şi unele platforme financiare locale au împrumutat mari sume de bani de la băncile deţinute de stat”, a declarat Frank Xie, profesor la Facultatea de Administrare a Afacerilor din cadrul Universităţii din Carolina de Sud, pentru postul de radio Sound of Hope. “Acum că veniturile guvernelor locale din vânzările de terenuri au scăzut semnificativ, guvernele nu îşi mai pot plăti datoriile.”

Xie a adăugat că această criză a datoriilor bancare a fost cauzată de reducerea preţurilor la acţiunile lor dincolo de valoarea netă. “De fapt, băncile sunt deja insolvabile. Cu alte cuvinte, multe bănci chineze se apropie foarte periculos de faliment.”

China va fi afectată profund de o criză bancară – mult mai mult decât ar simţi-o ţările democratice şi dezvoltate, a declarat Xie, adăugând că autorităţile comuniste nu vor avea mari şanse să iasă din această problemă.

Consecinţa imediată a falimentului, a declarat el, va fi aceea că oamenii nu vor fi capabili să îşi recupereze depunerile bancare. “Dacă regimul foloseşte forţa pentru a impiedica oamenii să îşi retragă banii, chinezii vor răspunde probabil cu luptă” şi posibil chiar să răstoarne regimul, a declarat el. Pe de altă parte, dacă regimul încearcă să printeze bani pentru a rezolva problema “va intensifica inflaţia deja ridicată”. Aceasta va duce la alte dislocări economice, care ar putea la rândul lor să declanşeze tulburări civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor