Criteriile de Integritate lansate de Monica Macovei pentru candidaţii ARD la parlamentare
alte articole
Europarlamentarul Monica Macovei a lansat un set de 12 criterii de Integritate pe care candidaţii Alianţei România Dreaptă (ARD) pentru alegerile generale din 9 decembrie vor trebui să le îndeplinească pentru a intra pe listele electorale.
Conform blogului doamnei Macovei, candidaţii Alianţei România Dreaptă (ARD) pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 trebuie să îndeplinească următoarele 12 criterii de integritate:
-
Să nu fi fost condamnat penal definitiv pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie în România sau în orice altă ţară democratică;
-
Să nu fie arestat preventiv sau să nu fie trimis în judecată pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie în România sau în orice altă ţară democratică;
-
Să nu existe indicii temeinice privind comiterea unor fapte penale de corupţie, fraudă, crimă organizată sau alte fapte grave de natură penală, care prejudiciază grav credibilitatea candidatului şi a Alianţei; să nu existe indicii temeinice privind fraudarea votului, potrivit legii;
-
Să nu fi fost declarat incompatibil prin decizii definitive şi irevocabile ale instanţelor judecătoreşti pe baza sesizărilor Agenţiei Naţionale de Integritate sau prin decizii ale ANI rămase definitive prin necontestare;
-
Să nu fi săvârşit, în exercitarea funcţiei publice, fapte contrare prevederilor legale privind conflictul de interese; să nu existe indicii temeinice privind încheierea ilegală, netransparentă sau preferenţială de contracte de afaceri cu instituţii publice.
-
Să nu existe împotriva sa o constatare a Agenţiei Naţionale de Integritate transmisă instanţelor de judecată sau rămasă definitivă privind existenţa unei diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate, potrivit art. 18 din Legea 176/2010.
-
Să nu aibă calitatea de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securităţii constatată prin decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă; constatarea nedefinitivă a calităţii de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securităţii de către Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii poate fi criteriu de respingere a candidaturii, dacă încă din această etapă procedurală prejudiciază grav credibilitatea Alianţei;
-
Să nu fi ocupat funcţii politice de conducere retribuite în aparatul central sau local al Partidului Comunist Român;
-
Să nu fi iniţiat sau participat la acţiuni cu caracter rasist, xenofob sau antisemit;
-
Să nu fi încălcat grav normele de morală publică în exercitarea unor funcţii în instituţiile publice; să nu fi dat dovadă de comportament public indecent, violenţă fizică sau ameninţări la integritatea fizică a oricărei persoane; să nu aducă prin candidatura să prejudicii de imagine formaţiunilor partenere ale Alianţei.
-
Să nu fi trecut de la o formaţiune la alta în cadrul Alianţei;
-
Să nu fi migrat în mod repetat de la o formaţiune politică la alta în ultimii 5 ani.
Fiecare candidatură va fi însoţită de următoarele documente:
-
declaraţia de avere în format ANI completată la data depunerii candidaturii. Candidaţii care au depus declaraţia de avere în luna iunie 2012, pe baza legii 176/2010, vor anexa şi această declaraţie.
-
declaraţia de interese în format ANI, completată la data depunerii candidaturii. Candidaţii care au depus declaraţia de interese în luna iunie 2012, pe baza legii 176/2010, vor anexa şi această declaraţie.
-
CV detaliat. CV-ul trebuie să conţină informaţii relevante despre pregătirea şi competenţele profesionale, compatibile cu domeniile de activitate ale comisiilor parlamentare; candidaţii care au fost sau sunt senatori sau deputaţi vor oferi detalii relevante despre activitatea lor parlamentară.
-
declaraţia pe propria răspundere că nu a ocupat funcţii politice de conducere retribuite în aparatul central sau local al Partidului Comunist Român.
-
declaraţia pe propria răspundere că nu a fost lucrător, colaborator sau asimilat colaboratorilor Securităţii în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
-
tabelul cu criteriile pentru validarea candidaturii, completat şi semnat.
Formaţiunile politice din ARD trebuie să transmită Comisiei de etică lista candidaţilorpână pe data de 8 octombrie 2012. Comisia va analiza apoi fiecare candidatură în parte şi o va vota. Decizia se ia cu vot majoritar, iar preşedintele Comisiei nu are drept de veto.