Cristina Leşnic: Tiraspolul blochează acţiunile de salvare a vieţilor omeneşti în procesul stăvilirii pandemiei

Transnistria, Casa Sovietelor, or.Tiraspol (novostipmr.com)
Ştefan Sârbu
10.04.2020

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Leşnic, a cerut vineri, convocarea în regim de urgenţă a formatului 5+2 pentru găsirea unor soluţii în situaţia de criză epidemiologică şi lipsă de deschidere a Tiraspolului ca urmare a multiplelor eforturi de soluţionare a situaţiilor de urgenţă cauzate de pandemia cu virusul Wuhan, lipsa informaţiilor reale, dar şi blocarea acţiunilor de salvare a vieţilor omeneşti.

Potrivit acesteia, aşa-numita autoizolare a structurilor din stânga Nistrului nu se încadrează în dimensiunea legală a drepturilor omului, iar celor 320 de mii de cetăţeni ai R. Moldova ce locuiesc în regiunea transnistreană le este îngrădit accesul la medicamente compensate şi servicii medicale.

În cadrul unui briefing de presă, Cristina Leşnic şi-a exprimat regretul pentru faptul că partea transnistreană tratează cu ignoranţă şi într-un mod neserios pericolul virusului comunist şi efectele asupra R. Moldova. Timp de o săptămână au fost depuse eforturi pentru convocarea Grupului de lucru în domeniul sănătăţii, însă partea transnistreană nu a onorat invitaţia Chişinăului.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare susţine că o altă problema gravă şi cu posibil impact pe termen lung este instalarea a 18 posturi de control ilegale, încălcând toate înţelegerile anterioare, limitând libera circulaţie a persoanelor şi încălcând drepturile fundamentale ale omului.

95 de medici din Zona de securitate au sesizat Biroul Politici de Reintegrare că nu-şi pot exercita atribuţiile din cauza carantinei impuse de către Transnistria. Astfel, Chişinăul doreşte identificarea unor soluţii cuprinzătoare pentru a preveni răspândirea epidemiei cu virusul Wuhan în toată R. Moldova.

În regiunea din stânga Nistrului au fost înregistrate până la acest moment 78 de persoane infectate cu virusul comunist. Din numărul total, 4 persoane au decedat dintre care o tânără de 27 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor