Cristian Diaconescu: Şansele ridicării imnunităţii diplomatului rus sunt tehnic minime
alte articole
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat marţi că şansele ca imunitatea diplomatului rus care a accidentat duminică o tânără să fie ridicată sunt minime.
”Şansele ridicării imnunităţii diplomatului sunt tehnic minime. Există o practică consecventă de o mie şi ceva de ani cu privire la imunitatea personalului diplomatic, acest drept de imunitate este al statului, nu al trimisului şi din acest punct de vedere imunitatea nu se confundă cu impunitatea. Apoi, statele, de regulă, evită să creeze precedente pe acest palier, să permită urmărirea penală a trimişilor lor cu statul diplomatic indiferent despre ce fapte este vorba”, a precizat Diaconescu, la B1 TV.
Consilierul prezidenţial a mai spus că ruşii vor politiza subiectul. ”Mai întâi va încerca să-l minimalizeze, dând un răspuns indirect, ulterior spunând prin intermediul unui consul că România a exagerat”, a punctat Diaconescu.
”De regulă, statele care au diplomaţi care comit infracţiuni, foarte rapid procedează intern, pentru judecarea şi acoperirea faptei respective, printr-o hotărâre judecătorească, în mod evident”, a mai spus Cristian Diaconescu.
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malghinov, a fost convocat marţi de către ministrul de externe, Titus Corlăţean, care a cerut ridicarea imunităţii diplomatului rus care a accidentat duminică o tânără pe o trecere de pietoni din Bucureşti.
”Am exprimat profunda preocupare a autorităţilor române faţă de acest accident, faţă de circumstanţele în care s-a produs, faţă de necesitatea ca justiţia să se exprime în legătură cu responsabilităţile care decurg din acest accident. În al doilea rând am solicitat autorităţilor ruse o deplină cooperare pentru gestionarea acestui caz de către autorităţile judiciare competente din România şi am prezentat un document oficial, i-am remis o Notă Verbală prin care autorităţile române solicită autorităţilor ruse ridicarea imunităţii de jurisdicţie. Noi înţelegem pe deplin ceea ce înseamnă o normă internaţională general acceptată şi practica constantă a statelor privind imunităţile şi privilegiile diplomaţilor acreditaţi în alte state. În acelaşi timp am subliniat faptul că atât Convenţia de la Viena, cât şi practica statelor spun un lucru foarte clar: diplomaţii acreditaţi la post în străinătate trebuie să respecte legile şi regulamentele în vigoare ale statului unde sunt acreditaţi”, a declarat Titus Corlăţean, după întrevedere.
Ministrul de externe a precizat că Bucureştiul este obligat să solicite ridicarea imunităţii cu atât mai mult cu cât ”diplomatul rus nu a acceptat să se supună controlului legat de nivelul de alcoolemie”. ”Statul român are o obligaţie, de a acţiona în apărarea cetăţenilor români, a integrităţii fizice a cetăţenilor noştri şi în consecinţă am transmis această solicitare oficială”, a spus Titus Corlăţean.
”Ambasadorul rus a exprimat profundul său regret pentru acest accident şi, evident, că mi-a dat asigurări că solicitarea părţii române va fi transmisă foarte rapid la Moscova. Ea va fi examinată şi aşteptăm, sperăm într-un timp cât mai scurt, un răspuns din partea Guvernului rus”, a subliniat ministrul de externe.