Cazul diplomatului rus care a accidentat grav o româncă: Suspiciuni de spionaj. Identitatea reală a şoferului, ascunsă

La trei zile de la producerea acestuia, accidentul provocat de un secretar al Ambasadei Rusiei la Bucureşti rămâne învăluit în mister. Autorităţile române au dat publicităţii numele celui care a accidentat grav o studentă de 19 ani pe o trecere de pietoni din Bucureşti. Imediat după accident, fata a intrat în comă. Şoferul a fost iidentificat drept Alexander Evsyukov, însă acesta nu există pe lista angajaţilor ambasadei.
(photos.com)
Liviu Şerbănescu
24.10.2012

La trei zile de la producerea acestuia, accidentul provocat de un secretar al Ambasadei Rusiei la Bucureşti rămâne învăluit în mister. Autorităţile române au dat publicităţii numele celui care a accidentat grav o studentă de 19 ani pe o trecere de pietoni din Bucureşti. Imediat după accident, fata a intrat în comă. Şoferul a fost iidentificat drept Alexander Evsyukov, însă acesta nu există pe lista angajaţilor ambasadei, relevă B1 TV.

Şoferul rus a refuzat să sufle în aparatul etilotest, susţinând că are imunitate diplomatică.

Lista tuturor diplomaţilor acreditaţi la Ambasada rusă de la Bucureşti, publicată pe site-ul instituţiei, pe care nu se regăseşte numele diplomatului implicat în accident a fost prezentată marţi seară, la postul B1 TV.

De asemenea, profesorul universitar Cristian Troncotă a vorbit într-o intervenţie telefonică despre spionaj, apreciind că diplomatul ar fi fost deja retras şi chemat la Moscova.

„În anii ’60, Rusia a dezvoltat acţiuni de spionaj în România. Păi dacă ne spionau atunci, acum când România este în NATO, iar America se pregăteşte să monteze echipamente militare, nu ne mai spionează? E o întrebare pe care oricine de bun-simţ şi-o pune. Diplomatul nu există, pentru că ei au nume conspirative. Nu sunt convins că nu a fost retras deja. Cred că e în drum spre Moscova, dacă nu a ajuns deja. Ei nu îşi expun ofiţerii de valoare”, a precizat Troncotă.

Ambasadorul Rusiei, chemat la discuţii

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg S. Malginov, fusese chemat marţi la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a discuta cu ministrul Titus Corlăţean despre accident.

Nemulţumirea din partea autorităţile române a fost generată de faptul că diplomatul rus a refuzat să facă testul care clarifica un aspect important din punct de vedere juridic şi penal, precizează ministrul de Externe.

Totodată, ambasadorul i-ar fi spus ministrului român că accidentul nu s-ar fi petrecut pe trecerea de pietoni, ci la 1,5 metri distanţă, deşi imaginile camerelor de luat vederi din zonă arată clar cum tânăra încerca să traverseze pe zebră.

Titus Corlăţean a cerut retragerea imunităţii

De asemenea, ministrul de Externe a remis o Notă Verbală prin care se solicită autorităţilor Federaţiei Ruse retragerea imunităţii de jurisdicţie a diplomatului implicat în accidentul auto.

Diplomatul nu există, pentru că ei au nume conspirative. Nu sunt convins că nu a fost retras deja. Cred că e în drum spre Moscova, dacă nu a ajuns deja. Ei nu îşi expun ofiţerii de valoare.

Tot marţi, solicitarea a fost adresată ambasadorului Rusiei la Bucureşti, Oleg S. Malginov, la Ministerul Afacerilor Externe, acesta fiind chemat de urgenţă la MAE pentru discuţii cu ministrul Titus Corlăţean.

"Ministrul Afacerilor Externe a remis o Notă Verbală prin care se solicită autorităţilor Federaţiei Ruse retragerea imunităţii de jurisdicţie a diplomatului în cauză. Ministrul Corlăţean a subliniat aşteptările părţii române ca Ambasada să coopereze pe deplin cu autorităţile române pentru investigarea circumstanţelor accidentului", relevă comunicatul menţionat.

O tânără a fost lovită duminică, la intersecţia Bulevardului Camil Ressu cu strada Ilioara din Bucureşti, de un autoturism aparţinând Ambasadei Federaţiei Ruse în România. Victima în vârstă de 19 ani a fost internată de urgenţă la Spitalul Bagdasar Arsenie, unde a fost pentru aproape două zile în comă.

Răspunsul Rusiei: România exagerează

Pe de altă parte, oficiali ai ambasadei Rusiei la Bucureşti au sugerat marţi că accidentul auto în care o maşină diplomatică a spulberat o tânără pe o trecere de pietoni din Capitală s-ar fi petrecut în mare parte din vina fetei.

Astfel, reprezentantul consulatului Federaţiei Ruse în România, Andrei Lancicov, a declarat pentru agenţia Ria Novosti că se exagerează în cazul tinerei accidentate de diplomatul rus.

Andrei Lancicov a mai declarat că diplomatul aflat la volan "mergea cu viteza prevăzută de lege şi nu era în stare de ebrietate, asta chiar dacă presa din România exagerează, spunând că oficialul a refuzat să facă testul de alcoolemie".

"Fata traversa strada în fugă, a apărut brusc în faţa maşinii diplomatului, din spatele unui alt vehicul, pur şi simplu nu a vazut-o", a mai declarat consulul.

Acesta a mai adăugat că "potrivit Convenţiei de la Viena, diplomaţii beneficiază de imunitate şi nu pot fi traşi la răspundere penală sau administrativă în ţara în care se află".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor