Crin Antonescu: Vive la liberté, vive la France, vive la Roumanie!
Cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, preşedintele interimar Crin Antonescu a ţinut un discurs în limba franceză, în care a precizat că această zi este nu numai o sărbătoare a Franţei, cât şi una a libertăţii. De asemenea, Antonescu a pus accent pe legăturile strânse dintre cele două ţări, remarcând că Franţa este cel de-al treilea partener comercial al României.
"Sunt prezent aici în această seară, cu dumneavoastră, în numele prieteniei profunde care uneşte popoarele noastre. Semnificaţia zilei de 14 iulie este întâi de toate ideea de libertate şi de demnitate, dar şi de speranţă în viitor. Generalul Berthelot zicea că Franţa şi România au nevoie una de cealaltă, ele trebuie să se întrajutoreze. Vor dezvolta o prietenie prin sângele care a curs pentru binele umanităţii. Aceste cuvinte sunt în continuare de actualitate. Dragi prieteni, 14 iulie este sărbătoarea naţională a Franţei, dar este şi o mare sărbătoare pentru lume. Pentru că este o sărbătoare a libertăţii, aşadar trăiască libertatea, trăiască Franţa, trăiască România!", a declarat preşedintele interimar Crin Antonescu.
Deşi în discursul său Crin Antonescu a scos în evidenţă “prietenia profundă” dintre cele două ţări, preşedintele interimar, la sosirea sa, nu a dat mâna cu niciunul dintre oficialii francezi.
Victor Ponta: Franţa a ajutat România în procesul aderării la UE
În discursul său, premierul Victor Ponta a mulţumit Franţei pentru rolul pe care l-a avut în procesul de integrare al României în Uniunea Europeană (U.E.). În plus, premierul a precizat că Franţa a fost un exemplu democratic pentru ţara noastră care a trăit preţ de jumătate de secol sub regimul comunist.
“Trebuie să mulţumim Franţei pentru ajutorul pe care l-a dat României pentru a fi un membru al Uniunii Europene şi pentru a învăţa să trăiască în Europa după 50 de ani de comunism”, a declarat Victor Ponta.
Totodată, premierul s-a arătat optimist în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale şi a menţionat că România are multe de învăţat de la poporul francez.
“Aici, în România, aveţi întotdeauna un alt popor latin care iubeşte foarte mult Franţa şi care are foarte multe de învăţat de la dumneavoastră”, a afirmat premierul.
În deschiderea discursului, Ponta a precizat că doreşte să transmită mesajul său în limba franceză, “nu pentru a demonstra că suntem o ţară francofonă şi francofilă, ci pentru că în ultima vreme am vorbit în engleză, spaniolă, portugheză.”
Totodată, primul ministru a declarat pe un ton glumeţ că nu cunoaşte limba germană, dar că ar trebui să o înveţe, mai ales în condiţiile actuale din Europa.
"Nu vorbesc germana, dar trebuie să învăţ germană, mai ales în Europa acestor zile", a punctat Victor Ponta.
Spre deosebire de Crin Antonescu, care a citit discursul de pe nişte cartonaşe, premierul a vorbit liber.
Ambasadorul Franţei: Incertitudinea este duşmanul investitorilor
La rândul său, ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat ca investitorii francezi vor să investească în România, dar au nevoie de stabilitate.
“Nu trece o zi fără să nu întâlnesc şefi de întreprinderi franceze instalate aici la Bucureşti sau în provincie. Societăţile franceze vizează în general dezvoltarea investiţiilor în România. Pentru acest lucru, ele au nevoie de siguranţă în ceea ce priveşte viitorul, căci aşa cum bine ştiţi, incertitudinea este duşmanul investitorilor. Ele au de asemenea nevoie şi de mână de lucru calificată şi în acest sens regretă neconcordanţa care există între formările pe care le oferă sistemul educativ şi necesităţile reale ale pieţei de muncă. De aici importanţa cooperării noastre bilaterale în domeniul global al formării”, a afirmat Philippe Gustin.
Cu privire la relaţia dintre cele două ţări, ambasadorul francez a comparat-o cu cea a unui cuplu, al cărui şarm este dat de diferenţele de opinie.
“În 4 luni, am avut ocazia să constat realitatea cuplului franco-român. Ceea ce face şarmul unui cuplu sunt diferenţele. Şi că în orice cuplu, există şi momente bune şi momente mai dificile şi îmi place să cred că suntem în prezent într-o fază de îmbunătăţire. Încă de la sosirea mea la post am spus că dezvoltarea relaţiilor economice dintre Franţa şi România va reprezenta prioritatea mea. Fără dezvoltare economică, fără creştere, nu putem concepe cu seninătate şi alte politici de cooperare bilaterală. Fără dinamismul economic al societăţilor franceze în România, nu am putea să avem o sărbătoare de 14 iulie atât de fastuoasă. Ţin încă o dată să le mulţumesc pentru generozitatea lor şi pentru atitudinea lor civică care a însoţit pe tot parcursul anului diferitele proiecte ale ambasadei Franţei”, a notat ambasadorul Franţei la Bucureşti.
În cadrul ceremoniei a fost decernată Legiunea de Onoare vicepreşedintelui Academiei Române, Marius Sala. Printre participanţii la recepţia de sâmbătă ce a marcat Ziua Naţională a Franţei s-a numărat ministrul de Externe, Andrei Marga, dar şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, ministrul Finanţelor, Florin Georgescu şi ministrul Învăţământului, Ecaterina Andronescu.