Crin Antonescu, după decizia în cazul Şoşoacă: Nu suntem în Iran să acceptăm doar candidaţi care au opinii ortodoxe
Fost preşedinte al PNL, Crin Antonescu a comentat, la Antena 3, cea mai nouă "premieră neagră" de la Curtea Constituţională - scoaterea din joc a unui candidat la alegerile prezidenţiale.
Jurnalistă: Care credeţi dvs. că este consecinţa acestei scoateri din cursă a unui candidat? O premieră pentru alegerile prezidenţiale din România?
Crin Antonescu: Permiteţi-mi să spun trei lucruri. Unu. În opinia mea, întreaga activitate politică a doamnei Diana Şoşoacă este profund nocivă, toxică sub aspectul conţinutului şi categoric dezgustătoare sub aspectul exprimării, formelor de manifestare, şi aşa mai departe. Asupra acestui lucru, opinia mea este fermă.
Doi. Opinia mea, chiar dacă probabil este împărtăşită şi de alţii, nu este deloc suficientă pentru a interzice exerciţiul politic al acestei persoane. Cred, deci, că în legătură cu decizia Curţii Constituţionale rămâne o discuţie foarte serioasă de purtat, pentru că, dacă împotriva doamnei Şoşoacă s-ar fi deschis o acţiune penală chiar în condiţiile imunităţii, de pildă pentru agresarea jandarmilor în exerciţiul funcţiunii, imunitatea este pentru declaraţii şi acţiuni politice, nu pentru huliganism. Dacă ar fi fost ridicată şi scoasă cu forţa din plenul Parlamentului atunci când a împiedicat în repetate rânduri desfăşurarea normală a activităţii acestuia.
Dacă, în baza legii, partidul condus de doamna Şoşoacă ar fi fost scos în afara legii sau s-ar fi dispus de către o instanţă de judecată, din posibilitatea sa de a propune candidaţi la alegerile prezidenţiale sau la alte alegeri, toate aceste lucruri ar fi fost, din punctul meu de vedere, îndreptăţite şi n-ar fi comportat foarte multe discuţii. Dar dacă aceste lucruri nu s-au întâmplat, în acest moment decizia Curţii este una discutabilă, pentru că, în opinia mea, nu putem să facem cenzură atunci când se propun nişte candidaturi. Nu suntem în Iran să acceptăm doar candidaţi care au opinii ortodoxe, din punctul nostru de vedere, şi pe alţii nu.
În al treilea rând, consecinţele le vom vedea. Dar deocamdată avem nişte consecinţe care ţin de războiul propagandistic. Am văzut reprezentanţii mai multor partide şi alţi candidaţi la Preşedinţie dezlănţuind un atac împotriva deciziei şi politizându-l foarte puternic, adică legând de PSD chestiunea aceasta.
Acum, din punctul meu de vedere, dacă în ordine, sau în logică propagandistică, Lasconi, Ciolacu, Orban au o anumită legitimitate să facă asta, putem spune că domnul Ciucă şi PNL-ul mai puţin. Am văzut o declaraţie spectaculoasă a domnului Ciucă, în care ar exista o parafrază la vestita formulă a lui Winston Churchill din discursul din 1946 la Fulton, Missouri, cu cortina de fier, o cortină de fier roşie. Mi se pare că, dincolo de ridicolul disproporţiei, mai avem şi problema că, atunci când făcea această declaraţie, Winston Churchill nu era aliat la guvernare cu Stalin şi, de asemenea, că în Partidul Naţional Liberal de azi există foarte mulţi oameni care, de exemplu, în 2012, la decizia Curţii Constituţionale de invalidare a rezultatului referendumului, n-au protestat aşa de vehement împotriva unor lucruri evidente atunci şi scandaloase.
Deci, acum, suntem în domeniul propagandei, există o luptă, sigur, pentru moştenirea electorală a doamnei Şoşoacă, şi, în ultimul rând, iarăşi mă miră faptul că există atâta agitaţie în PNL, pentru că am văzut sondaje cu domnul Ciucă la 19%, am văzut declaraţii zilnice ale reprezentanţilor PNL că un partid atât de mare n-are cum să nu-şi ducă propriul candidat în turul 2, deci nu văd de ce atâta agitaţie pe acest palier.
Jurnalistă: Cum schimbă jocurile pentru prezidenţiale această eliminare, fără precedent, a doamnei Diana Şoşoacă? Pe cine avantajează în acest moment? Care e opinia dumneavoastră?
Crin Antonescu: E doar o opinie, nu sunt, cum ştiţi, sociolog. Nu cred că schimbă foarte mult datele. Candidaţii care au ceva de spus convingător şi care au, de asemenea, o echipă în spatele lor eficientă îşi vor face punctele cu sau fără doamna Şoşoacă. Foarte probabil că punctele doamnei Şoşoacă, nu ştiu câte vor fi fost, 3, 4, 10, 15, nu ştim, se vor împărţi.
Eu nu cred că va exista un beneficiar unic, domnul Simion sau altcineva, al acestor voturi şi cred că, în esenţă, campania aceasta electorală ar trebui, pentru principialii ei candidaţi şi partidele care îi susţin, să însemne ceea ce pot afirma în faţa electoratului pentru viitorul României şi nu scandalul pe moştenirea unui candidat care, dintr-un motiv sau altul, a dispărut din România.