Crin Antonescu, acuzat de şeful ANI de presiuni politice
alte articole
Horia Georgescu, şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) îl acuză pe preşedintele Senatului Crin Antonescu că face presiuni politice asupra instituţiei, informează B1 TV. Georgescu a arătat pe un site de socializare că tot mai mulţi politicieni liberali pun presiune asupra deciziilor de incompatibilitate pe care ANI le ia cu privire la parlamentari.
Liderul PNL, Crin Antonescu a afirmat, joi, că legea referitoare la activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) va trebui clarificată, având în vedere că instituţia nu este instanţă de judecată. În opinia preşedintelui Senatului, ANI ar trebui să sesizeze cu privire la o posibilă încălcare a legii, să cerceteze conflicte de interese sau situaţii de incompatibilitate, dar regimul instituţiei nu trebuie să-l depăşească pe cel al Parchetului.
"S-a invocat, în Parlament, cazul în care un cetăţean obişnuit, care nu este parlamentar, din cauza propriei neglijenţe poate să-şi piardă pământul sau alte bunuri. Da, dar nu şi le poate pierde nimeni altfel decât printr-o hotărâre judecătorească. În raport cu un parlamentar, dacă respectăm esenţa parlamentarismului, nu putem proceda cu decizii administrative, de genul aceleia prin care un ministru, să spunem, dă afară un director", a precizat liderul PNL.
Antonescu a mai arătat că există o problemă cu parlamentarii care câştigă în instanţă, dar nu li se mai poate da mandatul înapoi.
"Nu e vorba de persoana fizică, ci de faptul că o hotărâre administrativă nu poate să anuleze sau să schimbe voinţa populară, democratică. Numai o sentinţă judecătorească. Din acest punct de vedere, lucrurile ar trebui clarificate şi la nivelul legii ANI", a precizat Antonescu.
În concluzie, liderul liberal a afirmat că ANI nu este instanţă judecătorească.
Tot joi, parlamentarii liberali au contestat articolul introdus în Statut conform căruia un calitatea de deputat sau de senator încetează la data rămânerii definitive prin necontestare în instanţă a raportului ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.
Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi fostul ministru al Culturii, Puiu Haşotti au avut un schimb de replici dure din cauza fostului ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, pe seama modificărilor la statutul parlamentarilor. Astfel, în urma dezbaterilor contradictorii, statutul a fost retrimis la comisie, iar liberalii s-au adunat în biroul lui Crin Antonescu să lămurească problemele interne.