Criminalii de război sirieni trebuie investigaţi de TPI, susţine ONU
alte articole
O comisie independentă a Naţiunilor Unite a identificat mai multe persoane suspectate de efectuarea unor crime de război în Siria şi a sugerat o sesizare la Tribunalul Penal Internaţional.
"Unde a fost posibil, indivizi din poziţii de conducere responsabili pentru astfel de crime au fost identificaţi alături de cei care au efectuat propriu-zis aceste crime", a indicat un raport al comisiei, fără a oferi detalii cu privire la cine sunt aceste persoane.
Comisia a afirmat că atât armata siriană cât şi rebelii, inclusiv Armata Siriană Liberă, au fost responsabili de crime de război comise în timpul conflictului de 23 luni. De asemenea, a indicat că a existat o prevalenţă a "grupurilor salafiste" sau a militanţilor islamici în conflictul sirian.
Ambele părţi sunt acuzate de execuţii extrajudiciare, tortură, violuri, jafuri şi teroare în întreaga Sirie.
Conflictul a căpătat o nuanţă din ce în ce mai sectară, depăşind nivelul de simplă confruntare între forţele guvernamentale şi cele anti-guvernamentale. "Din ce în ce mai multe ideologii radicale au început să definească treptat caracterul conflictului", afirmă raportul, menţionând că în ultimele luni Frontul al-Nusra a apărut ca unul dintre cele mai agresive şi mai sofisticate grupuri islamice militante.
Din moment ce situaţia se agravează, comisia a precizat că este nevoie urgentă ca organizaţiile internaţionale să intervină şi să se asigure că cei care au efectuat crime de război sunt traşi la răspundere.
"În martie 2013, o listă confidenţială a persoanelor şi unităţilor despre care se crede că ar fi responsabile pentru crime va fi prezentată Comisariatului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului", se arată în raport, după compilarea a 445 de interviuri între iulie şi ianuarie.
Ţara este măcinată de scene de "luptă continuă", care prezintă "noi tactici şi capacităţi militare din ce în ce mai brutale de ambele părţi", se arată într-un comunicat de presă de la biroul ONU pentru drepturile omului.
Pentru a contracara creşterea nivelului de impunitate în rândul ambelor părţi, comisia ONU recomandă judecarea celor vinovaţi la Tribunalul Penal Internaţional (CPI). Cu toate acestea, decizia de a trimite cazul Siriei la TPI este condiţionată de o decizie a Consiliului de Securitate al ONU, care include aliatul Siriei, Rusia, precum şi China. În prezent, există o ruptură între membrii Consiliului de Securitate cu privire la tratarea situaţiei din Siria.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului cu sediul la Londra a declarat că aproximativ 90 de sirieni au fost ucişi luni. Bombardamente şi confruntări au fost raportate în întreaga ţară.
Comitetele Locale de Coordonare, un grup de drepturi pro-opoziţie, a susţinut că au existat rapoarte privind lansarea duminică a cinci rachete Scud. Utilizarea bombelor cu fragmentare, a focului de artilerie grea şi a mortierelor a fost raportată în întreaga Sirie.
De când ONU a început să ţină evidenţa, peste 820 000 de sirieni s-au refugiat în ţările vecine. Peste 60 000 de persoane au fost ucise de când a izbucnit conflictul, în martie 2011.