Creşterea cursului valutar nu influenţează tarifele vacanţelor petrecute în România - FPTR

Epoch Times România
06.08.2012

Creşterea cursului valutar nu influenţează tarifele vacanţelor petrecute în România deoarece contractele între agenţiile de turism şi hotelieri nu permit majorarea tarifelor decât în cazuri speciale, se arată într-un comunicat transmis luni de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

"Chiar dacă leul s-a depreciat foarte mult în ultimele săptămâni, costurile vacaţelor în România nu se va modifica în această vară, asa cum s-ar aşteptă multa lume. În primul rând, contractele între agentiile de turism si hotelieri nu permit majorarea tarifelor decât în cazuri speciale. Acelaşi document stabileşte că un hotelier care vrea să modifice tarifele trebuie să anunţe agenţia de turism cu cel puţin o lună înainte. Contractul prevede şi faptul că tarifele pentru serviciile deja confirmate nu pot fi majorate", a declarat luni vicepreşedinte FPTR, Dragoş Răducan.

FPTR arată că în condiţiile în care s ezonul estival în Româ nia se încheie pe 15 septembrie , nu mai este timp pentru aplicarea unor eventuale majorări rezultate din deprecierea monedei naţionale în raport cu euro.

În opinia reprezentanţilor FPTR, valul de scumpiri la utilităţi şi produsele agro-alimentare generate de creşterea eurose se va produce la jumătate lunii septembrie, dată la care cei mai mulţi români nu mai sunt în concedii.

"În acelaşi timp, hotelierii şi patronii de restaurante nu-şi permit deocamdată să vină cu scumpiri pentru că şi-ar pierde o parte din turişti. De aceea turiştii care au cumpărat vacanţe în România prin programul Early Booking nu vor plăti mai mult odată cu creşterea euro. În avantaj ies şi cei care au cumpărat în prima parte a anului pachete turistice pentru destinaţii externe", se precizează în comunicat.

Din analiza FPTR reiese că aceştia au economisit de două ori datorită reducerilor de până la 40% operate prin programul Early Booking şi din diferenţa de curs valutar de peste 6%.

"De exemplu, pentru un bilet de 1.000 euro cumpărat în martie în sistem EB cu reducere 40% la un curs valutar mediu de 4,38 lei turistul a plătit 2.628 lei. Dacă l-ar cumpăra acum, la un curs valutar de 4,63, ar plăti 4.630 lei", se mai spune în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor