Credit Suisse anunţă o "restructurare radicală": concediază 9000 de angajaţi, iar Arabia Saudită ar deveni acţionar majoritar

(Getty Images)

Credit Suisse va strânge miliarde de dolari în capital, îşi va diviza banca de investiţii şi va reduce mii de locuri de muncă, în efortul de a-şi restructura activitatea şi de a trece peste o serie de scandaluri şi o pierdere de 4 miliarde de franci elveţieni în al treilea trimestru, informează Financial Times.

Banca elveţiană încearcă să strângă 4 miliarde de franci elveţieni (4,05 miliarde de dolari) de capital, inclusiv 1,5 miliarde de franci elveţieni de la Saudi National Bank, care ar deveni cel mai mare acţionar al grupului pe baza participaţiilor actuale, cu o cotă de 9,9%.

Credit Suisse a acceptat, de asemenea, să vândă o parte din unitatea sa de produse securitizate către grupurile de investiţii americane Pimco şi Apollo şi a subliniat planurile de a se desprinde de pieţele de capital şi de activitatea de consultanţă în următorii trei ani sub un brand CS First Boston întinerit.

Banca a declarat joi că va reduce costurile de 2,5 miliarde de franci elveţieni, reprezentând 15% din baza sa de costuri, până în 2025. Aceasta a adăugat că forţa de muncă se va reduce de la 52.000 la 43.000 de angajaţi în următorii trei ani, incluzând planuri de reducere a 2.700 de posturi până la sfârşitul acestui an.

Acţiunile Credit Suisse au scăzut joi cu aproape 19 procente.

Mişcările fac parte din a doua remodelare strategică a creditorului în mai puţin de un an, Credit Suisse încercând să se îndrepte după o serie de pierderi şi crize care au determinat schimbări masive ale conducerii băncii.

"Acesta este un moment istoric pentru Credit Suisse. Restructurăm radical banca de investiţii pentru a contribui la crearea unei noi bănci mai simple, mai stabile şi cu un model de afaceri mai concentrat, construit în jurul nevoilor clienţilor", a declarat directorul general Ulrich Körner.

Körner a fost numit director general în iulie cu mandatul de a desfiinţa banca de investiţii, predispusă la scandaluri, de a găsi economii şi de a dedica mai multe resurse gestionării averilor.

De asemenea, Credit Suisse a raportat joi o pierdere de 4 miliarde de franci elveţieni pentru al treilea trimestru - inclusiv anularea a 3,7 miliarde de franci elveţieni de active fiscale amânate legate de restructurare - după ce a avertizat cu trei luni înainte că o pierdere era probabilă.

Analiştii se aşteptau ca banca de investiţii a Credit Suisse să aibă o performanţă slabă din cauza dependenţei sale de sectoare care au avut dificultăţi în trimestrul al treilea, inclusiv finanţarea cu efect de levier şi încheierea de tranzacţii.

În cadrul planului strategic, Credit Suisse intenţionează să reducă activele ponderate la risc din banca sa de investiţii cu 40% în următorii trei ani şi să concentreze unitatea pe deservirea clienţilor instituţionali şi de gestionare a averii cu acţiuni, valute şi rate.

Credit Suisse va înfiinţa o unitate de produse de eliberare a capitalului. Unitatea va include activitatea băncii în domeniul produselor securitizate, deşi Credit Suisse a ajuns la un acord cu Pimco şi Apollo de a le "transfera o parte semnificativă" din activele diviziei.

În cazul în care investitorii băncii vor aproba majorarea de capital în valoare de 4 miliarde de franci elveţieni în cadrul unei adunări generale extraordinare care va avea loc la 23 noiembrie, Saudi National Bank (SNB) va deveni al doilea acţionar ca mărime al grupului, după grupul de investiţii american Harris Associates.

SNB este cel mai mare creditor din regat, este deţinută majoritar de entităţi de stat, iar cel mai mare acţionar al său este Fondul de investiţii publice, fondul suveran de investiţii din ce în ce mai activ care este prezidat de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

SNB a fost creată în urma fuziunii de anul trecut dintre National Commercial Bank şi Samba Financial Group, în condiţiile în care Riadul încearcă să stabilească campioni naţionali ca parte a planurilor sale de reformare a economiei dependente de petrol.

Regatul se bucură de un boom alimentat de petrodolari şi este văzut de investitori şi întreprinderi ca o sursă de capital din ce în ce mai importantă, în condiţiile în care o mare parte din restul lumii îşi face griji cu privire la ameninţarea unei recesiuni iminente.

Anterior, joi, BNS a declarat că ia în considerare posibilitatea de a contribui la o viitoare majorare de capital a Credit Suisse pentru a "sprijini înfiinţarea unei bănci de investiţii independente axată pe activităţi de consultanţă şi pe pieţele de capital".

Printre primii cinci acţionari ai băncii se numără Autoritatea de investiţii din Qatar şi Olayan Group, o afacere privată de investiţii cu rădăcini saudite.

Credit Suisse a precizat că investiţia va permite băncii să îşi majoreze rata capitalului comun de rang 1 - un indicator al puterii sale financiare - la 14%, de la 12,6%.

Aceasta a precizat că directorul Michael Klein va părăsi consiliul de administraţie pentru a-l consilia pe Korner cu privire la divizarea activităţii CS First Boston, pe care o va conduce ulterior ca director general. Banca a confirmat, de asemenea, că fostul director executiv al băncii de investiţii Christian Meissner va părăsi grupul.

Credit Suisse a primit deja un angajament de 500 de milioane de dolari pentru a susţine afacerea CS First Boston, care ar putea fi listată la o dată viitoare, potrivit unei persoane implicate în aceste planuri.

Banca a raportat ieşiri de fonduri în valoare de 12,9 miliarde de franci elveţieni, deoarece clienţii din activităţile sale de gestionare a averilor şi din banca naţională elveţiană şi-au retras banii din conturi şi au trecut la rivali. Dixit Joshi, noul său director financiar, a declarat că retragerile au avut loc în principal ca răspuns la zvonurile din reţelele de socializare conform cărora banca se afla în dificultate.

Veniturile au scăzut cu 30% faţă de anul precedent, din cauza unei diminuări de 58% a veniturilor din investment banking, a unei scăderi de 18% a veniturilor din administrarea averilor şi a unui declin de 9% în cazul băncii naţionale elveţiene.

În general, costurile au scăzut cu 10% faţă de anul precedent, datorită unei scăderi de 398 milioane de franci elveţieni a salariilor şi bonusurilor, reflectând scăderea veniturilor.

De asemenea, banca a soluţionat o serie de cazuri juridice vechi, inclusiv a acceptat o amendă de 238 de milioane de euro în urma unei anchete franceze privind evaziunea fiscală şi spălarea de bani, precum şi o înţelegere de 495 de milioane de dolari cu procurorii americani privind vânzările de obligaţiuni ipotecare din perioada crizei financiare.

Acţiunile Credit Suisse au scăzut cu peste 50% în acest an, atingând un minim record luna aceasta, după ce au devenit ţinta unor speculaţii pe reţelele de socializare cu privire la situaţia sa financiară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie