Creator digital, cunoscut streamer rus, condamnată la peste 5 ani de închisoare pentru că a criticat invazia asupra Ucrainei

Anna Bazhutova, cunoscută pe Twitch sub numele de Yokobovich, condamnată la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru că a criticat invazia rusă în Ucraina (X)
Redacţia
07.06.2024

Anna Bajutova, cunoscută pe Twitch - cea mai importantă platformă de streaming, sub numele de Iokobovici, a primit o sentinţă de cinci ani şi jumătate de închisoare pentru că a transmis în direct relatări ale martorilor cu privire la presupuse atrocităţi comise de armata rusă în timpul ocupării oraşului ucrainean Bucea.

Agenţia franceză de ştiri AFP, prin intermediul The Mosccow Times, relatează că Bajutova a fost găsită vinovată de răspândirea de informaţii false despre armata rusă pe canalul său Twitch. Transmisiunea live a avut loc iniţial în iunie 2023, potrivit raportului (deşi alte surse, inclusiv Radio Europa Liberă, afirmă că incidentul a avut loc în 2022), şi a inclus relatări ale martorilor despre masacrele comise de forţele ruse. Guvernul Ucrainei a făcut acuzaţii similare cu privire la masacre în masă efectuate de forţele ruse în retragere, soldate cu sute de morţi. Rusia a respins afirmaţiile şi a declarat că dovezile privind masacrele au fost „înscenate” de Occident.

La un moment dat, după transmisiunile Annei Bajutova, bloggerii ruşi care susţin războiul au depus plângeri la poliţie, apoi la scurt timp după aceea locuinţa ei a fost percheziţionată, iar dispozitivele sale electronice au fost confiscate. Ulterior, ea a fost arestată şi se pare că se află în arest preventiv din august 2023.

Canalul Twitch al Annei Bajutova a fost interzis în martie 2023 pentru încălcarea termenilor de serviciu ai platformei, deşi nu se cunosc detaliile specifice ale încălcării, deoarece Twitch nu împărtăşeşte în mod public detalii legate de interdicţiile de canal. Fragmente din acesta rămân vizibile prin intermediul Wayback Machine.

Rusia a scos în afara legii „discreditarea” sau răspândirea de informaţii „false” despre armata sa în 2022, la scurt timp după ce a lansat invazia sa la scară largă împotriva Ucrainei. În 2023, această legislaţie a fost extinsă pentru a cuprinde practic orice grup care luptă pentru Rusia, inclusiv unităţile de mercenari precum Grupul Wagner. The Moscow Times a remarcat într-un raport separat că represiunea „a determinat reducerea la tăcere a aproape tuturor declaraţiilor anti-război şi a ştirilor care intră în conflict cu naraţiunea Kremlinului despre război”.

Probabil că cea mai cunoscută ţintă a noilor legi ruse, cel puţin în rândul gamerilor, este autorul Metro 2033, Dmitri Glujovski, care a criticat vocal invazia asupra Ucrainei şi, direct, pe conducătorul rus Vladimir Putin. Glujovski a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru că s-a pronunţat împotriva invaziei, dar a scăpat de închisoare pentru că nu se află de fapt în Rusia. Bajutova, rezidentă la Moscova, nu a fost la fel de norocoasă.

„O considerăm pe streamerul Anna Bajutova (IokoBovici) o prizonieră politic”, a scris site-ul Memorialul Prizonierilor Politici atunci când Bajutova a fost arestată în 2023. „Cazul penal împotriva Annei Bajutova îi încalcă dreptul la libertatea de exprimare şi este conceput pentru a reduce la tăcere vocile oamenilor din Rusia care critică războiul împotriva Ucrainei.

În ceea ce priveşte crimele de război de la Bucea, acuzaţia de publicare de informaţii «cu bună ştiinţă false» este nesustenabilă, deoarece investigaţiile internaţionale sub auspiciile Naţiunilor Unite, unde Rusia este încă membră, indică vinovăţia părţii ruse.”

Avocatul lui Bajutova a descris sentinţa ca fiind „dură” şi a declarat că vor face apel. Bajutova a fost mai tranşantă în comentariile sale. „Este dezgustător şi josnic”, a spus ea în timp ce se afla în boxa martorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor