CEDO a condamnat R. Moldova pentru extrădarea ilegală în Turcia a profesorilor de la liceul Orizont

În baza circumstanţelor cauzei, probelor şi vitezei cu care autorităţile moldoveneşti au acţionat, CEDO a constatat că privarea de libertare a profesorilor a fost ilegală şi arbitrară.
Protest la Parlament. Oamenii cer eliberarea profesorilor turci (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
12.06.2019

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Moldova în cauza Ozdil şi alţii c. Moldovei, considerând că reclamanţii, cinci profesori de la Liceul Orizont, au fost extrădaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale.

Totodată, Curtea a dispus ca Republica Moldova să achite fiecărui reclamant câte 25.000 Euro cu titlu de prejudicii morale constatând încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă dar şi la respectarea vieţii private şi de familie.

Potrivit deciziei CEDO, guvernul a invocat că autorităţile moldoveneşti nu au fost conştiente de frica reclamanţilor de a călători în Turcia. Totuşi, Curtea a notat că reclamanţii şi-au exprimat în mod explicit temerea de proceduri penale în Turcia, în cererile lor de azil.

„Autorităţile moldoveneşti nu doar că au omis să ofere reclamanţilor posibilitatea de a alege jurisdicţia unde urmează a fi expulzaţi, dar în mod deliberat i-au transferat direct în mâinile autorităţilor turceşti.

Din moment ce reclamanţii au fost transportaţi în Turcia cu o aeronavă închiriată în mod special în acest sens, era de asemenea evident că operaţiunea comună a serviciilor secrete moldoveneşti şi turceşti a fost organizată înainte de septembrie 2018”, se mai arată în decizia CEDO.

Având în vedere circumstanţele cauzei, probele şi viteza cu care autorităţile moldoveneşti au acţionat, Curtea a concluzionat că privarea de libertare a reclamanţilor nu a fost nici legală, nici necesară şi nici lipsită de arbitraritate.

Asociaţia Juriştii pentru Drepturile Omului aminteşte că în legătură cu presupusa tentativă de lovitură militară din Turcia, din 15-16 iulie 2016, ambasadorul Turciei în Moldova a acuzat reţeaua de şcoli Orizont din Moldova de legătură cu mişcarea Gulen şi i-a acuzat pe profesorii acestor şcoli de terorism.

În martie 2018, directorul şcolii Orizont din Chişinău a fost arestat şi interogat de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Moldovei în legătură cu acuzaţiile de susţinere a organizaţiilor teroriste. În consecinţă, toţi reclamanţii au solicitat azil Biroului pentru Migraţie şi Azil al Republicii Moldova (BMA).

Cu toate acestea, în septembrie 2018, şapte cadre didactice din şcolile Orizont, printre care şi reclamanţii, au fost arestaţi în cadrul unei operaţiuni comune desfăşurate de serviciile secrete moldoveneşti şi turceşti. Aceştia au fost duşi direct la Aeroportul Chişinău, unde îi aştepta un avion charter care i-a dus imediat în Turcia unde au fost condamnaţi la ani grei de închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor