CPR Moldova: Doar 23 din 807 întreprinderi de stat cad sub incidenţa noii legislaţii cu privire la transparenţă

Legislaţia privind transparenţa întreprinderilor de stat trebuie urgent revizuită de către autorităţile de la Chişinău pentru ca cetăţenii să poată beneficia de prima tranşă din asistenţa macrofinanciară a UE, a punctat CPR Moldova.
Simbolul Euro în mâna zeiţei Europa (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Maria Maevschi
06.03.2018

Acum câteva săptămâni, Centrul pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova a specificat în cadrul unei analize că acţiunea 3 din memorandumul cu Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciră de 100 milioane euro este realizată doar pe hârtie.

Acum autorii analizei fac apel la autorităţile de la Chişinău să revizuiască de urgenţă legislaţia pentru ca Republica Moldova să poată beneficia cât mai curând de acea primă tranşă din asistenţa macrofinanciară, de a cărei eliberare depinde inclusiv acţiunea 3 din memorandum.

”Acţiunea numărul 3 din memorandumul privind asistenţa macrofinanciară a Uniunii Europene de 100 milioane EURO ţine de instituirea de noi norme de transparenţă pentru întreprinderile de stat şi municipale. Conform acestei acţiuni, Republica Moldova urma să instituie auditul obligatoriu pentru întreprinderile de stat şi municipale, 807 la număr”, se arată într-un comunicat CPR Moldova.

Mai mult decât atât, experţii au menţionat că urmare a unor manipulări legislative, au fost instituite criterii suplimentare ce au redus efectul noii reforme, iar ca rezultat, doar 23 din cele 807 entităţi, sub 3% din total, cad sub incidenţa noilor norme de transparenţă.

CPR Moldova a ţinut să reitereze că întreprinderile de stat şi municipale sunt o sursă de ineficienţă, corupţie şi conflicte de interese, iar sabotarea în acest fel a angajamentelor publice în faţa cetăţenilor şi a partenerilor de dezvoltare, nu trebuie acceptată.

În urma unei solicitări la Agenţia Proprietăţii Publice, CPR Moldova prezintă lista celor 23 de întreprinderi de stat care corespund criteriilor stabilite pentru entităţile mari:

1 I.S."Calea Ferată din Moldova"

2 I.S. Compania Aeriană "Air Moldova"

3 I.S."Fabrica de Sticlă din Chişinău"

4 I.S."Moldelectrica"

5 I.S."Poşta Moldovei"

şi lista întreprinderilor de stat care corespund criteriilor stabilite pentru entităţile mijlocii:

1 I.S."Combinatul de vinuri de calitate Mileştii Mici"

2 I.S."Institutul de Tehnică Agricolă "Mecagro"

3 I.S."Administraţia de Stat a Drumurilor"

4 I.S. utilizarea spaţiului aerian şi deservirea traficului aerian "MOLDATSA"

5 I.S."Combinatul Poligrafic din Chişinău"

6 I.S.Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare

7 I.S."Servicii Pază"

8 I.S."Radiocomunicaţii"

9 Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău

10 I.S."Editura "Universul"

11 I.S. "Centrul de Telecomunicaţii Speciale"

12 I.S. "Staţiunea Tehnologică pentru Irigare Cahul"

13 I.S."Direcţia Nodului Hidrotehnic Costeşti-Stânca"

14 I.S."Staţiunea Tehnologică pentru Irigare Ştefan Vodă"

15 I.S."Portul Fluvial Ungheni"

16 I.S.Teatrul Naţional "Mihai Eminescu"

17 I.S.Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu"

18 I.S."Palatul Republicii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor