Costul pensiilor speciale şi al numirilor politice în companiile de stat. Comisia Europeană a blocat finanţările din PNRR
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, fost ministru al Finanţelor, a explicat luni motivele pentru care cererea de plată numărul 3 din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) către Comisia Europeană este blocată. Mai exact, din cele 2,7 miliarde de euro prevăzute pentru tranşa a treia din PNRR, peste 1 miliard de euro nu va fi accesat din cauza neîndeplinirii unor jaloane referitoare la numirile din companiile de stat şi la pensiile speciale, relatează Ziare.com.
„Într-adevăr, avem pentru cererea de plată numărul trei o serie de jaloane faţă de care Comisia nu a validat încă faptul că au fost îndeplinite. Unul dintre cele mai importante jaloane este cel legat de pensiile speciale”, a precizat ministrul, la Antena 3 CNN.
Boloş a menţionat că, pe 4 februarie, se aşteaptă decizia Curţii Constituţionale, privind pensiile militarilor, precum şi clarificări legate de neconstituţionalitatea impozitării cu 20% a pensiilor speciale.
„Aşteptăm aceste decizii să fie publicate în Monitorul Oficial şi vizita Comisiei Europene anunţată pentru perioada 10-14 februarie”, a declarat ministrul.
Un alt jalon important vizează numirile în consiliile de administraţie ale companiilor de stat, în special la Ministerul Energiei. Comisia Europeană a suspendat deja 400 de milioane de euro pentru neîndeplinirea acestui jalon.
„Discutăm inclusiv la nivel de Guvern pentru a găsi o soluţie încât aceste numiri să fie deblocate şi să reuşim să facem dovada că aceste jaloane sunt îndeplinite”, a declarat Boloş.
Ministrul a mai susţinut că termenul de 6 luni pentru rezolvarea problemelor semnalate de Comisia Europeană încă nu a început să curgă. „Aşteptăm scrisoarea oficială a Comisiei, care probabil va veni după decizia CCR privind pensiile militarilor”. De asemenea, alte 400 de milioane de euro sunt în joc din cauza problemelor cu numirile în structurile AMEPIP.
„Este anul în care aşteptăm ca banii din PNRR să intre în visteria României. Mai avem 20 de miliarde de euro de încasat din cele 29 de miliarde alocate, un termen extrem de scurt până la 31 august 2026 pentru o valoare enormă de investiţii”, a spus ministrul.