Corlăţean: Nu susţin teza că România nu respectă criteriile de la Copenhaga, ar fi foarte grav

Epoch Times România
04.09.2012

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat marţi că nu împărtăţeşte afirmaţia lui Traian Băsescu potrivit căruia România nu mai respectă criteriile de la Copenhaga şi că o asemenea teză nu trebuie acceptată, iar în plus ambasadorii trebuie să transmită mesaje care să apere interesele ţării.

"Mesajul pe care eu l-am transmis anterior şi pe care îl voi reitera la finalul reuniunii anuale a ambasadorilor este de a separa clar şi net bătălia politică internă de ceea ce înseamnă conduita diplomatică externă, de promovarea externă a intereselor României. Mai departe, în mod evident, mesajul care a fost transmis azi la Cotroceni a fost un mesaj aparent legat de politica externă, a fost un mesaj politic intern, iar aici dincolo de poziţiile care în mod evident sunt fundamental diferite legate de interpretarea proceselor politice interne, pentru că atunci când vorbim de procese politice interne desfăşurate prin Parlament, instituţia fundamentală a oricărei democraţii, prin consultarea poporului prin referendum, instituţie fundamentală a oricărei democraţii, aceste lucruri nu cred că pot fi calificate în termenii în care au fost calificaţi şi aş spune mai mult decât atât ceea ce mi s-a părut astăzi a merge- cu tot respectul pentru instituţia prezidenţială- prea departe a fost afirmaţia că România ar fi ieşit, ar fi încălcat criteriile politice de la Copenhaga. Dacă am accepta o astfel de teză ar însemna că România nu mai face parte din UE şi asta ar fi o consecinţă foarte gravă", a declarat presei şeful MAE la Cotroceni, după discursul lui Traian Băsescu.

"Nu sunt susţinătorul unei astfel de teze, sunt susţinătorul faptului că ambasadorii, corpul diplomatic trebuie să exprime şi să susţină interesele României legate de aderarea la spaţiul Schengen pentru că România îndeplineşte criteriile foarte clare, faptul că nu trebuie să acceptăm alte condiţionalităţi politice care nu au nimic de-a face cu spaţiul Schengen, faptul că trebuie să dăm curs recomandărilor din MCV. De altfel, primul-ministru va transmite o corespondenţă pe tema modului în care România îşi îndeplineşte aceste criterii, o corespondenţă la CE, la Bruxelles. Eu voi insista faţă de corpul diplomatic românesc să separăm în mod clar şi net aspectele de politică internă, de bătălie politică de cele care ţin de interesul naţional românesc, iar din acest punct de vedere pe primul punct al intervenţiei poziţiile sunt fundamental diferite", a insistat el.

Corlăţean şi-a şi explicat prezenţa la Cotroceni. "Instituţional, era de datoria ministrului de Externe să vină alături de corpul diplomatic, alături de şefii de misiune diplomatică şi consulară la aceste discuţii anuale cu preşedintele României şi am făcut acest lucru pentru a veni alături de colegii din MAE şi de ambasadori şi consuli pentru teme de politică externe subliniez, temele de interes ale României, acestea au fost în mod firesc obiectivele prezenţei ministrului de Externe", a arătat ministrul.

Demiterea Avocatului Poporului, a preşedinţilor Camerelor, a preşedintelui, "ocuparea" TVR, presiunile pe CCR, Parchete, CSM au fost abuzuri ale actualei majorităţi şi încălcări grosolane ale criteriilor politice ale UE, stabilite la Copenhaga, a spus marţi Traian Băsescu.

"Dincolo de ceea ce avem de discutat legat de politica externă, aş vrea să vă fac un scurt şi clar tablou a ceea ce s-a întâmplat în luna iulie şi până în prezent, ca să vedem ce-i de făcut în continuare. Din păcate, în luna iulie, în perioada 3-6 iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept, prin destituiri, revocări, emiteri abuzive de ordonanţe de urgenţă, care au blocat funcţionarea instituţiilor", şi-a început Băsescu discursul ocazionat de întâlnirea cu diplomaţii români de la Cotroceni.

"Aici vizez ceea ce s-a întâmplat în perioada 3-6 iulie, adică demiterea Avocatului Poporului, singurul care putea ataca ordonanţele de urgenţă, emiterea ordonanţei de urgenţă prin care Curţii Constituţionale i se lua atributul de a superviza pentru constituţionalitate Hotărârile Parlamentului, destituirea primilor oameni în stat, ca funcţii, cel puţin cum ele arată constituţional – preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele României, suspendat. Au mai fost multe alte elemente, ca spre exemplu pur şi simplu ocuparea Radioului şi a Televiziunii Române, care pur şi simplu arată abuzul de putere a unei majorităţi nerezultată din alegeri. Asta a făcut ca reacţia aliaţilor noştri să fie extrem de puternică, pentru că de fapt majoritatea parlamentară nerezultată din alegeri a încălcat în mod grav criteriile de la Copenhaga, în special criteriile politice", a acuzat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor