Băsescu: Atacul la Justiţie arată abuzul de putere al unei majorităţi parlamentare nerezultată din alegeri

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la prima ieşire oficială de la revenirea la Palatul Cotroceni, în cadrul întâlnirii cu diplomaţii români că mesajul pe care trebuie să-l transmită aceştia statelor membre ale Uniunii Europene este că instituţiile României, precum Curtea Constituţională, Parchetul, DNA, au rezistat şi au funcţionat în ciuda încălcărilor grave ale statului de drept şi principiilor democratice.
Ana Petrescu
04.09.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la prima ieşire oficială de la revenirea la Palatul Cotroceni, în cadrul întâlnirii cu diplomaţii români că mesajul pe care trebuie să-l transmită aceştia statelor membre ale Uniunii Europene este că instituţiile României, precum Curtea Constituţională, Parchetul, DNA, au rezistat şi au funcţionat în ciuda încălcărilor grave ale statului de drept şi principiilor democratice.

Şeful statului a felicitat reuşita păstrării independenţei acestor instituţii în faţa încercării „unei majorităţi parlamentare de a face ţăndări statul de drept”, prin destituirea preşedintelui Senatului, al Camerei Deputaţilor, al Avocatului Poporului şi nu în ultimul rând prin suspendarea preşedintelui României. Totodată, Traian Băsescu i-a rugat pe diplomaţi să redeschidă căile de comunicare cu celelalte state membre ale UE, precizând că drumul României pe viitor nu este înspre Est, toate interesele ţării noastre fiind înspre Vest.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

"- Aş vrea să ştiţi că aşa cum ne-am obişnuit, nu voi epuiza toată tematica policii externe româneşti, ci voi pune accente care vizează poziţiile preşedintelui României şi trebuie luate ca parte integrantă a politicii externe a României.

- Dincolo de ceea ce avem de discutat legat de politica externă, aş vrea să vă fac un scurt şi, zic eu clar tablou, a ceea ce s-a întâmplat în luna iulie şi până în prezent şi să vedem ce e de făcut în continuare. Încep cu acest aspect pentru că mi se pare a fi singurul element nou care trebuie subliniat într-o întâlnire cu corpul diplomatic românesc. Din păcate, în luna iulie, în perioada 3-6 iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept prin destituiri, revocări, emiteri de ordonanţe de urgenţă care au blocat funcţionarea instituţiilor. Adică destituirea Avocatului Poporului, emiterii ordonanţei de urgenţă prin care Curţii Constituţionale i se luau atribuţiile de a superviza hotărârile Parlamentului şi destituirea primilor trei oameni în stat, preşedintele Senatului, al Camerei Deputaţilor şi ulterior suspendarea preşedintelui României.

- Au mai fost şi alte elemente care arată abuzul de putere al unei majorităţi nerezultată din alegeri şi asta a făcut ca reacţia aliaţilor noştri să fie extrem de diferită pentru că majoritatea parlamentară, nerezultată din alegeri, a încălcat în mod grav criteriile de la Copenhaga, criteriile politice. Aceste criterii ne obligă la stabilitatea instituţiilor care garantează democraţia.

- Atacurile statului de drept prin atacul la Justiţie (Consiliul Superior al Magistraturii-CSM sau Parchetul) a fost un alt element încălcat prin atitudinea majorităţii parlamentare şi a liderilor ei. Nu mai vorbim de nerespectarea drepturilor minorităţilor, învăţarea în limba maternă care prin lege permitea acest lucru minorităţilor.

- Aceste lucruri au făcut că România să fie pusă sub lupa aliaţilor noştri şi a Comisiei Europene în mod deosebit, care e garantul respectării tratatelor Uniunii. A fost surprinzător pentru mine că politicieni de vârf n-au recunoscut Comisiei Europene un drept dat de tratatul UE, acela de a veghea la respectarea criteriilor politice în statele membre. Cred că prin această atitudine s-a făcut foarte mult rău şi cred că ambasadorii se întâlnesc fără cei români pentru a discuta situaţia din România.

Statul român şi-a consolidat suficient de mult instituţiile pentru ca ele să fie capabile să apere statul de drept

- S-a produs izolarea României şi aici e misiunea diplomaţilor să redeschidă dialogul cu instituţiile europene. Situaţia în România a fost resetata, până acum cel puţin parţial, datorită faptului că instituţiile statului de drept au rămas în picioare, chiar şi cu acest atac puternic.

- Nu avem drum înapoi şi drumul nostru nu este spre Est. Sigur spre Est avem toată amiciţia, dar toate interesele noastre sunt spre vest. Acest lucru trebuie să-l aveţi în vedere, pentru că au fost în ultima vreme declaraţii care vizau viziuni de gen antinaţionalist, nu vă amestecaţi în problemele noastre şi parcă auzeam amestecul de dinainte de Revoluţie. Avem obligaţia să nu risipim achiziţiile pe care românii le-au făcut. Sigur, uneori costă în voturi mersul înainte, dar de asta suntem politicieni şi dumneavoastră diplomaţi, ca să ne asumăm şi aceste costuri. Nu ştiu cum îşi poate imagina cineva o Românie izolată, cu care nu vorbeşte nimeni, în care ambasadorii statelor se văd separat şi discută situaţia României.

-Vreau să ştiţi poziţia mea pentru că ştiu foarte bine cum au reacţionat instituţiile româneşti. Restabilirea statului de drept produsă până acum s-a făcut pentru că aceste instituţii au rămas în picioare în faţă acestei furii politice.

-Statul român şi-a consolidat suficient de mult instituţiile pentru ca ele să fie capabile să apere statul de drept. Curtea Constituţională, Parchet general, DNA au rămas toate verticale şi au slujit statul de drept. Deci acesta este mesajul pe care vreau să-l preia toţi ambasadorii României în statele mebre şi nu numai. Instituţiile statului de drept au rămas în funcţiune.

-Aici avem o problemă, reflexul care a funcţionat până în 2004 şi pe care guvernele din 2004 şi până acum au încercat să-l modifice şi anume credinţa unor politicieni şi partide politice că odată ajunse la guvernare trebuie să-şi anexeze instituţiile statului, nu la guvern, ci la partid. Ce s-a întâmplat recent în România arată că acest lucru nu mai este posibil. Nu s-au înclinat unui abuz al unei majorităţi politice, nici DNA, nici SRI, nici Curtea Constituţională, nici Consiliul Superior al Magistraturii.

-Deşi aparent a fost un mare deserviciu pentru România ce s-a întâmplat între 3-6 iulie, precum şi după epuizarea votului de la referendum, deşi aparent a fost un lucru extrem de negativ în România, în acelaşi timp s-a probat că România şi-a consolidat insititutiile statului de drept la un nivel suficient pentru că acestea să fie capabile să-l apere.

-Niciun politician străin nu a venit să voteze la Curtea Constituţională, niciun procuror din afară să lanseze anchete cu privire la fraudele anchetate de Parchet şi de DNA. Deci ele au rămas în funcţiune şi cred că această perioadă a fost o probă de foc pe care insittutiile au trecut-o.

-O altă probă este că Ministerul de Interne nu a mers până acolo încât să falsifice cifrele din listele electorale. Este o altă probă că instituţiile statului au rămas verticale indiferent de cine s-a aşezat din punct de vedere politic deasupra lor.

-România a devenit o ţară importantă aici la frontiera de est şi pentru NATO şi pentru Uniunea Europeană. În România s-a investit încredere enormă din punct de vedere politic şi al securităţii aliaţilor noştrii.

-Reacţia aliaţilor noştri a fost generată de supriza pe care am creat-o, iar pe de altă parte reacţia a fost generată de dezamăgire.

-Mesajul nostru acum trebuie să fie corect. Dragi aliaţi, aţi susţinut România şi instituţiile statului şi-au făcut treabă şi îşi vor duce misiunea până la capăt.

-Am vrut să clarific acest lucru cu dumneavoastră pentru că mi s a părut că suntem în defensivă din punct de vedere diplomatic şi nu aveţi de ce să fiţi aşa. Să transmiteţi mai departe mesajul că instituţiile statului român au funcţionat corect."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor