(Corespondenţă) În Italia, mişcarea protestatară 'Furcile' devine un adevărat fenomen social (revista presei)

(photos.com)
Epoch Times România
13.12.2013

În Italia continuă, de patru zile, manifestaţiile organizate de mişcarea protestatară 'Furcile', care a devenit un adevărat fenomen social, la sfârşitul unui an care a marcat numeroase schimbări în politica italiană, informează vineri presa din Peninsulă.

Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că, în ultimele patru zile, 'zile de haos total', întreaga Italie a fost marcată de semnificative tensiuni sociale. Numeroase manifestaţii de protest au fost organizate în întreaga ţară, dar mai ales în nord, la Milano, Torino şi Genova, de militanţii unei mişcări care a fost numită de presa din Peninsulă 'Forconi' (Furcile), care reuneşte agricultori, comercianţi, şoferi de camion, studenţi, elevi, şomeri, femei casnice, avocaţi, antreprenori, persoane comune, cetăţeni care declară că sunt 'disperaţi şi furioşi' din cauza crizei economice şi a presiunii fiscale fără precedent.

'Furcile' au blocat joi frontiera dintre Italia şi Franţa, în localitatea Ventimiglia (din regiunea Liguria). Manifestanţii au blocat, cu maşini şi camioane, circulaţia de la frontiera dintre Italia şi Franţa şi toate drumurile naţionale din această regiune din nordul ţării. La protest au participat mii de persoane aparţinând unor categorii profesionale diferite, notează principalul cotidian roman.

Potrivit publicaţiei Corriere della Sera din Milano, la acest protest s-au unit joi studenţii de la Universitatea 'La Sapienza' de la Roma, cea mai mare universitate din Italia, care au manifestat în mod violent împotriva organizării unei conferinţe naţionale intitulate 'Green Economy', care s-a desfăşurat în incinta universităţii şi la care au participat cinci miniştri din cadrul guvernului condus de Enrico Letta (moderat de centru-stânga). Studenţii romani, care au utilizat bombe artizanale, au declarat că protestează împotriva guvernului şi a degradării din şcolile şi universităţile din întreaga ţară.

Gruparea 'Forconi', care are ca simbol o furcă ţărănească, se născuse în Sicilia, la începutul anului 2012, ca mişcare de protest a camionagiilor sicilieni, care, iniţial, protestau împotriva preţului ridicat al carburanţilor. Fermierii italieni protestează acum împotriva sporirii impozitelor şi a dispariţiei fermelor mici. Între timp, protestul fermierilor s-a extins în întreaga ţară, iar mişcarea include acum şi artizani, comercianţi, antreprenori şi profesionişti, care expun, în pieţele din toate oraşele, pancarte împotriva guvernului şi, în general, a politicienilor italieni. 'Toţi acasă!', 'Eliberaţi Italia!', strigă protestatarii în toate oraşele din Peninsulă, potrivit principalului cotidian milanez.

Publicaţia de dreapta Il Tempo de la Roma anunţă că mişcarea 'Forconi' este susţinută de liderul Mişcării populiste 5 Stele (M5S), Beppe Grillo, de partidul populist de dreapta Liga Nordului şi de partidul de dreapta Forza Italia (FI), refondat recent de fostul premier Silvio Berlusconi.

Protestarii au anunţat că pregătesc, pentru săptămâna viitoare, la Roma, o mare manifestaţie naţională. Între timp, mitinguri şi blocaje ale străzilor au fost organizate de cetăţeni, în ultimele patru zile, în nordul, centrul şi sudul ţării, la Bolzano, Veneţia, Milano, Torino, Genova, Florenţa, Roma, Napoli, Bari, Palermo, Catania, practic în toate cele 20 de regiuni ale ţării, comentează cotidianul amintit, care subliniază faptul că, în numeroase oraşe, poliţiştii şi-au scos căştile în faţa mulţimii, în semn de solidaritate.

Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma scrie că 'este inevitabilă' această mişcare spontană de protest, într-o ţară în care politica 'nu funcţionează', chiar dacă, pentru prima oară, există în Italia un guvern de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru.

În ciuda faptului că, în Italia, anul 2013 a fost 'anul marilor schimbări', cu un nou guvern, un nou preşedinte (adică acelaşi, Giorgio Napolitano, pentru că politica italiană a demonstrat că este incapabilă să aleagă un nou şef al statului), un nou secretar general (Matteo Renzi, 38 de ani) al principalului partid de stânga, Partidul Democrat, 'cetăţenii italieni continuă să se lupte cu o criză economică fără precedent'. Iar 'Furcile' riscă să devină în Italia 'un adevărat fenomen social', care va marca, cu siguranţă, anul 2014, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor