Coreea de Sud jura razbunare daca Nordul continue sa atace
Seoul, Coreea de Sud - Drept raspuns la atacul Coreei de Nord asupra insulei sud coreene Yeonpyeong marti - prima ofensiva militara asupra civililor de cand s-a incheia Razboiul Coreean in 1953 - Seoul a promis "sa raspunda impotriva oricaror altor acte de provocare intr-o maniera ferma".
Conform Joint Chiefs of Staff (JCS) al Coreei de Sud, artileria armatei nord coreeana a inceput sa traga la ora locala 2:43 pm, asupra insulei Yeonpyeong si a apelor inconjuratoare. Cel putin doi soldati au fost omorati si alti 13 raniti cand obuzele au cazut pe insula locuita de 1600 de civili. S-a raportat ca patru rezidenti ca au fost de asemenea raniti. Bombardarea insulei s-a incheiat la 4:42 pm.
Armata sud-coreeana a raspuns la 2:47 pm, tragand 80 de obuze inspre baza de artilerie nord-coreeana de pe coasta de vest si trimitand avioane de lupta in Marea de Vest. Toate trupele au fost puse in alerata maxima.
Lee Hong-ki, directorul de actiune militara de la JCS a declarat intr-o informare dupa atac, "Deoarece noi am tras foc concentrat asupra sursei atacului, credem ca nordul a avut daune serioase."
Lee a spus de asemenea "Aceasta provocare reprezinta atrocitatile inumane, bombardarea nediscriminatorie a civililor neinarmati dintr-o zona rezidentiala". El a adaugat, "Armata [sud-coreeana] va incerca cat de mult posibil sa previna agravarea situatiei, reducand in acelasi timp provocarile suplimentare [ale nordului]."
Purtatorul de cuvant al presedintelui sud-coreean Lee Myung-Bak a denuntat atacul in cei mai duri termeni posibili. "Focul de artilerie al Coreei de Nord impotriva Yeonpyeong constituie o provocare armata indisputabila impotriva Republicii Coreea. Pentru a face lucrurile mai grave, ei au tras fara discriminare impotriva civililor. Asemenea actiuni nu vor fi niciodata tolerate."
"Armata sud coreeana va rasounde impotriva oricaror acte suplimentare de provocare intr-o maniera ferma", a continuat declaratia.
Insa, comandamentul de top al armatei Nordului a acuzat Sudul ca au tras primii. Conform Agentiei Centrale de Stiri a Coreei de Nord, comandamentul de top al armatei a publicat un articol prin care spune "Grupul de marionete din Coreea de Sud a indraznit sa provoace militar, tragand obuze in apele noastre teritoriale langa insula Yeonpyeong impotriva avertismentelor noastre repetate. Astfel ca forta noastra revolutionara a luat masuri armate ferme, raspunzand provocarii armatei Sudului cu lovituri fizice imediate si puternice."
De asemenea a avertizat, "Incepand cu aceasta data, in Marea de Vest a Coreei exista doar demarcatia maritima militara delimitata de noi [Coreea de Nord]".
Insula Yeonpyeong se afla la 3 km sud de granita maritima dintre cele doua Corei, numita Linia Limitei de Nord (NLL), pe care Coreea de Nord nu o recunoaste, pretinzand ca a fost stabilita unilateral de Statele Unite dupa Razboiul Coreean (1950-1953). Marea de Vest de langa NLL are cinci insule locuibile incluzand Yeonpyeong si este o zona de tensiune ridicata facand-o un potential butoi cu pulbere intre cele doua Corei.
In zona au existat trei lupte navale sangeroase, in 1999, 2002 si 2009. De fiecare data, navele de patrulare nord coreene au trecut granita, tragand sau provocand navele militare sud coreene. In martie, comisia internationala a declarat ca nava militara sud coreeana, Cheonan, a fost atacata de o torpila nord coreeana. Nordul neaga orice implicare.
Bombardarea de marti vine in timp ce marina Sudului conducea un exercitiu de rutina langa insula. Sudul si-a inceput exercitiul de aparare de noua zile luni, acesta fiind denuntat de Coreea de Nord, prin trimiterea unui mesaj de avertizare catre Seoul.
Insa, de fiecare data cand Coreea de Sud ori armata SUA-Coreea de Sud conduc exercitii in Marea de Vest, Nordul trimite un mesaj de avertizare asupra unui posibil atac. In mod normal, Nordul s-a oprit doar la atacuri verbale, astfel ca rezidentii locali nu se asteptau sa fie tinta bombardamentelor, in ciuda exercitiilor militare de langa insula.
Daunele exacte inca nu au fost raportate, dar zeci de case au ars, iar un munte de pe insula a fost incendiat. Toti rezidentii au fost evacuati in adaposturi antiaeriene, dar patru civili sunt raniti, conform unui purtator de cuvant al orasului metropolitan Incheon, de care apartine insula.
Optiuni de raspuns
Sud coreenii sunt furiosi si din ce in ce mai ingrijorati cu privire la Nord, iar unii coreeani isi indeamna guvernul pentru a se razbuna pentru atacul asupra insulei Yeonpyeong.
Kim Hwang-ho, un doctor rezident din Seoul, a declarat "Sunt furios ca soldati nevinovati au fost din nou omorati, iar guvernul Coreei de Sud este jucat de regimul Coreei de Nord. Nu cred ca acest atac va escalada intr-un razboi pentru ca Nordul l-a facut pentru a obtine ceva de la Sud, dar Sudul trebuie sa ii aplice o lectie de aceasta data."
Presedintele Lee a indicat ca o asemenea lectie ar putea veni in viitor. Conform declaratiei purtatorului sau de cuvant, presedintele a afirmat in timpul vizitei la JCS, "cat despre asemenea atacuri asupra civililor, este necesar un raspuns dincolo de regula de angajament. Armata noastra ar trebui sa arate asta mai mult prin actiuni decat prin raspunsuri administrative."
Experienta a aratat insa pana acum ca gradul de actiune pe care doreste sa il ia Seoul este limitat.
In mai, dupa ce prin scufundarea Cheonan au murit 46 de soldati, presedintele Lee a spus ca Coreea de Sud "isi va exercita dreptul la auto-aparare" in cazul in care Nordul invadeaza Sudul. Acest "drept" insa a fost interpretat insa doar cu lansarea unui contraatac imediat, asa cum s-a intamplat marti.
In prezent, razbunarea armata serioasa pare doar o optiune deoarece ar putea conduce la declansarea razboiului. Intr-un asemenea razboi, Fenianul are putine de pierdut avand in vedere economia sa bolnava si infrastructura slaba, in timp ce Sudul, a 13-a economie a lumii, are multe de pierdut. De fiecare data cand exista stiri de conflict militar intre cele doua Corei, Sudul trebuie sa dea asigurari investitorilor pentru a preveni caderea bursei de valori.
Razbunarea economica nu este o optiune deoarece exista deja sanctiuni dure impotriva Coreei de Nord. Anul trecut, ONU a impus sanctiuni dure dupa testele nucleare ale Coreei de Nord. Dupa scufundarea navei Cheonan, Seoul si-a oprit aproape toate schimburile comerciale si cooperarea cu Nordul, in afara unui complex industrial comun din Gaesung.