Coreea de Nord face pregătiri de război. A repornit un reactor nuclear la centrala Yongbyon

Coreea de Nord a repornit un reactor nuclear la centrala Yongbyon, care produce plutoniu, ceea ce ar putea înseamnă că regimul dictatorial condus de Kim Jong-un îşi accelereze programul de înarmare, a informat miercuri Institutul americano-coreean din cadrul Universităţii Johns-Hopkins.
Liderul nord-coreean Kim Jong-Un salută parada militară în Phenian, 15 aprilie, 2012. Răspunsul regimului chinez cu privire la testul nuclear recent al Coreei de Nord a frustrat mulţi chinezi. (Ed Jones / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.09.2013

Coreea de Nord a repornit un reactor nuclear la centrala Yongbyon, care produce plutoniu, ceea ce ar putea însemna că regimul dictatorial condus de Kim Jong-un îşi accelerează programul de înarmare, a informat miercuri Institutul americano-coreean din cadrul Universităţii Johns-Hopkins.

Institutul americano-coreean a publicat o fotografie din satelit făcută la 31 august în care se văd vapori ieşind dintr-o clădire adiacentă reactorului, cu o putere de cinci megawaţi, în vecinătatea complexului nuclear Yongbyon. Se pare că nord-coreenii au repornit reactorul, susţin cercetătorii Nick Hansen şi Jeffrey Lewis pe blogul institutului, 38 North.

Potrivit opiniilor acestor cercetători, reactorul "este capabil să producă şase kilograme de plutoniu pe an, pe care Phenianul ar putea să îl folosească pentru a-şi spori treptat arsenalul nuclear".

Phenianul a anunţat în aprilie că va reporni acest reactor nuclear, care fusese oprit în 2007 ca urmare a unui acord internaţional susţinut de către Statele Unite.

Recentele dezvăluiri ale institutului apar în contextul în care relaţiile internaţionale cu dictatura nord-coreeană nu mai sunt atât de tensionate precum erau în februarie, spre exemplu, după ce Phenianul a efectuat al treilea test nuclear, urmat de ameninţări cu atacuri împotriva SUA.

Experţii internaţionali nu au reuşit să afle dacă bomba detonată într-un tunel subteran a fost fabricată folosind plutoniu, cum s-a întâmplat cu celelalte două teste anterioare în 2006 şi 2009, sau a fost utilizat uraniu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor