Zimbabwe: Preşedintele Mugabe vinde uraniu Iranului

Zimbabwe: Preşedintele re-ales Robert Mugabe (stânga), alături de Simon Khaya Moyo (dreapta), la o reuniune a Biroului Politic al partidului său, după victoria alegerilor generale, august 2013. (JEKESAI NJIKIZANA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
10.08.2013

Zimbabwe a semnat un acord cu Iranul pentru furnizarea de minerale preţioase esenţiale pentru producerea de materiale nucleare, încălcând sancţiunile internaţionale impuse ambelor ţări. Ministrul adjunct al resurselor minerale din Zimbabwe, Gift Chimanikire, a declarat că acordul a fost semnat fără ştirea lui, relatează sâmbătă Rai Giornale Radio.

Guvernul de la Harare a semnat un acord cu Iranul pentru vânzarea de uraniu cu care Teheranul poate ajunge să realizeze arme nucleare, încălcând sancţiunile internaţionale impuse de comunitatea internaţională pentru ambele regimuri. Şitrea a fost transmisă de The Times din Londra care a citat un oficial de rang înalt din Zimbabwe, Gift Chimanikire.

Chimanikire, vice-ministru al Zimbabwe pentru Resurse Minerale, a declarat că a fost semnat un memorandum de înţelegere pentru a exporta uraniu în Teheran, în ciuda avertismentelor date de SUA relativ la "consecinţe", în cazul în care un astfel de acord ar fi semnat.

Acordul a fost semnat anul trecut, când Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni asupra Teheranului, din cauza programului său nuclear controversat. Occidentul suspectează că, de fapt, autorităţile iraniene intenţionează să dezvolte arme nucleare sub acoperirea programului civil, chiar dacă ţara persană neagă vehement.

La rândul său, Zimbabwe este lovit de o serie de măsuri punitive care-l vizează pe preşedintele Mugabe. În timpul unei vizite la Harare a preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, din aprilie 2010, Mugabe l-a asigurat pe liderul iranian de sprijinul statului african.

Vice-ministrul Chimanikire este un membru al partidului de opoziţie, Mişcarea pentru Schimbare Democratică (MDC), condus de prim-ministrul Morgan Tsvangirai. Liderul african a fost învins de Robert Mugabe în alegerile generale din 31 iulie, contestate de MDC care tocmai a făcut recurs pentru fraudă.

Alegerile au dus la rezultatul formării unui guvern fragil, de mare coaliţie. Gift Chimanakire a declarat pentru Times că acordul pentru livrarea de uraniu a fost semnat fără ştirea lui şi a făcut de un grup mic de oameni dinjurul lu Mugabe.

Potrivit analiştilor, în ciuda faptului că uraniul este deja preparat pentru export, va dura mult timp înainte ca acesta să fie livrat iranienilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor