Coreea de Nord ameninţă America
WASHINGTON - Coreea de Nord şi-a sporit retorica marţi, spunând că se pregăteşte să lovească Hawaii, Guam şi SUA continentală. Analiştii susţin că acesta este un model familiar de a atrage atenţia, dar că aceste ameninţări nu pot fi tratate cu uşurinţă dat fiind faptul că un nou lider conduce regimul.
"Cel mai înfricoşător lucru pentru o mulţime de oameni este "Ce se întâmplă dacă evaluăm situaţia în mod greşit?" Ce se întâmplă dacă presupunem că este acelaşi lucru, dar se dovedeşte a fi ceva diferit", a declarat profesorul Steven Weber, analist politic şi de securitate de la Universitatea din California -Berkeley.
Într-o declaraţie lansată prin intermediul mass-mediei de stat, comandamentul militar al Coreei de Nord a declarat că unităţile de artilerie şi de rachete cu rază lungă de acţiune sunt pregătite să lovească Statele Unite ale Americii, bazele militare americane şi Coreea de Sud.
"Comandamentul Suprem KPA va pune în alertă maximă toate unităţile de artilerie de câmp, inclusiv unităţi strategice de rachete şi cele de artilerie cu rază lungă de acţiune, care au drept scop lovirea bazelor trupelor imperialiste americane agresoare în SUA şi Hawaii şi Guam şi în alte zone operaţionale din Pacific, precum şi toate ţintele inamice din Coreea de Sud şi din vecinătatea acesteia", se arată în declaraţia armatei postată pe site-ul Korean Central News Agency (KCNA).
"Totul va fi redus la cenuşă şi flăcări în momentul când ste dezlănţuit primul atac", a declarat armata.
Pentagonul a descris situaţia drept o "retorică belicoasă", din moment ce Statele Unite ale Americii sunt pe deplin capabile să se apere şi să îşi apere aliaţii, în special Japonia şi Coreea de Sud (ROK).
"RPDC [Republica Populară Democrată Coreea] nu va realiza nimic prin ameninţări sau provocări, care nu vor face altceva decât să izoleze şi mai mult Coreea de Nord şi care ar putea submina eforturile internaţionale pentru a asigura pacea şi stabilitatea în nord-estul Asiei", a declarat Cathy Wilkinson, purtătoarea de cuvânt pe Probleme de Securitate în Asia şi Pacific a Departamentul de Apărare, într-un e-mail.
Modelul provocarii
Weber susţine că Coreea de Nord [cunoscută şi sub numele de RPDC] apelează adesea la retorică şi provocări pentru a atrage atenţia, atunci când simte că este ignorată de marile puteri.
"Ei creează vacarm şi probleme pentru a atrage interesul şi a obţine concesii suplimentare", a declarat el într-un interviu telefonic.
Alţii consideră alegerea unui nou lider în Coreea de Sud drept sursa problemei. Prima preşedintă a ROK, Park Geun-hye, şi-a început mandatul în luna februarie a acestui an.
"Acesta este un model menit să testeze noii preşedinţi sud-coreeni când aceştia preiau mandatul", a spus dr. Victor Cha, analist la Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale pe probleme legate de Coreea, la un forum despre Coreea de Nord.
De asemenea este posibil ca ameninţările recente să fie un răspuns la sancţiunile economice impuse de ONU şi la exerciţiile militare comune ale Statelor Unite şi Coreei de Sud. Sancţiunile vizează principala bancă de schimb valutar a Phenianului. Ele sunt menite să epuizeze fondurile utilizate pentru programul nuclear al Coreei de Nord. Exerciţiile au implicat 13.000 de soldaţi sud-coreeni şi americani şi s-au încheiat săptămâna trecută.
Dar Kim Jong Un, care are în jur de 30 de ani şi care a preluat conducerea în decembrie 2011 după moartea tatălui său, este cel care creează nelinişti în rândul analiştilor de securitate.
Ca şi tatăl său Kim Jong Il, tânărul Kim păstrează o legătură strânsă cu forţa unificatoare din săraca RPDC, armata Coreei de Nord. Ca lider militar, el este responsabil de cea de-a patra armată ca mărime şi de cea mai mare forţă de artilerie din lume, şi totuşi se cunosc foarte puţine dintre aspiraţiile sau capacităţile sale.
"El este un mister", a afirmat Weber, "şi toată lumea încearcă să-l descifreze."
Tensiunea în creştere
Kim Jong Un a fost mai agresiv decât tatăl său. Sub noua conducere, Nordul a efectuat trei teste nucleare, cel mai recent având loc luna trecută. Armata a afişat capacitatea sa de rachete balistice intercontinentale şi a crescut atacurile asupra teritoriului sud-coreean, inclusiv scufundarea unei nave a marinei sud-coreene.
"Incertitudinea majoră când vine vorba de noul lider este: jucăm acelaşi joc sau un joc total diferit?", a afirmat Weber.
Asia de Est este într-un stadiu exploziv, marile puteri fiind vulnerabile la orice "eroare de calcul sau escaladare accidentală", iar Coreea de Nord ar putea fi foarte bine elementul declanşator, a spus el.
"Acesta este cel mai periculos loc de pe pământ când vine vorba de interacţiunile dintre marile puteri", a susţinut Weber.
Într-un anunţ de la începutul acestei luni, secretarul american al apărării Chuck Hagel a spus că Pentagonul va creşte capacitatea americană de apărare anti-rachetă cu 50 la sută, în mare măsură pentru a se proteja împotriva atacurilor din Coreea de Nord, care a înregistrat unele progrese când vine vorba de aceste capacităţi, a afirmat el.
Aceste creşteri vor presupune încă 14 interceptori la sol desfăşuraţi pe Coasta de Vest, la Fort Greely, Alaska şi Vandenberg Air Force Base, California, a spus Hagel.
Fostul comandant al Forţelor Americane Mixte, generalul Walter Sharp, crede că timpul pentru Coreea de Nord aproape a expirat.
Din moment ce Statele Unite şi aliaţii săi s-au axat pe dialog şi au avut loc foarte puţine represalii la provocările din trecut, Coreea de Nord este acum "capabilă şi mult mai dispusă" să ameninţe Statele Unite şi Coreea de Sud, a susţinut el.
"Eu cred că este timpul să se modifice această situaţie care s-a axat pe forţarea Coreei de Nord să se schimbe", a declarat el la un forum CSIS de săptămâna trecută.