Convorbirile dintre John Kerry şi preşedintele palestinian au fost constructive

Secretarul american de stat John Kerry.
Secretarul american de stat John Kerry. (Michael Ukas-Pool / Getty Images)

Secretarul de stat american John Kerry şi-a întrerupt vizita la Roma pentru a se întâlni miercuri seară cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, la Amman, cu obiectivul "apropierii poziţiilor" între palestinieni şi israelieni, potrivit purtătorului său de cuvânt. Convorbirile oficialilor la Amman în vederea relansării procesului de pace "au fost constructive", a declarat joi un responsabil american, relatează AFP preluat de Moldpres.

John Kerry încearcă să menţină pe şine procesul de pace ameninţat de o dispută privind eliberarea de către Israel a unui grup de deţinuţi palestinieni, aşteptată la 29 martie.

Preşedintele palestinian a spus că "nu va discuta nimic până la eliberarea celui de-al patrulea contingent de deţinuţi", conform unei declaraţii făcute la postul de radio Vocea Palestinei de ministrul palestinian pentru prizonieri Issa Qaragae, acuzând Israelul că se sustrage de la angajamentele sale.

Precizăm că acordul convenit în iulie pentru reluarea negocierilor de pace prevede eliberarea în etape a 104 prizonieri palestinieni încarceraţi înainte de acordurile de la Oslo din 1993, în contrapartidă la suspendarea oricărui demers palestinian de a adera la organizaţii internaţionale, scrie Moldpres.