John Kerry s-a plâns pe lângă Benjamin Netanyahu în legătură cu criticile israeliene împotriva SUA

Secretarul american de stat John Kerry. (Michael Ukas-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
20.03.2014

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, s-a plâns miercuri, într-o convorbire telefonică cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în legătură comentariile, relatate de presă, ale ministrului apărării Moshé Yaalon, care critică politica Statelor Unite ale Americii faţă de Iran, relatează joi AFP.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, John Kerry i-a telefonat lui Netanyahu pentru ''a protesta'' faţă de declaraţiile lui Yaalon, care ''nu corespund'' realităţii.

''În mod clar, comentariile sale nu sunt constructive'', a declarat dna Psaki, reamintind că SUA au ''un angajament de neclintit'' în ce priveşte securitatea Israelului.

Ministrul israelian al apărării lăsase să se înţeleagă faptul că ar fi în favoarea unui atac unilateral împotriva programului nuclear iranian, denunţând alegerea Washingtonului de a negocia cu Teheranul, relata marţi cotidianul Haaretz.

''Credem că SUA ar trebui să ducă o campanie împotriva Iranului (...). Dar, pe parcurs, SUA au început negocierile cu Iranul şi, din păcate, la tocmelile într-un bazar persan, iranienii sunt mai buni'', afirma ministrul într-o conferinţă de presă luni, la Universitatea din Tel Aviv, potrivit cotidianului israelian.

''Suntem, desigur, derutaţi în legătură cu motivele în legătură cu care ministrul apărării Yaalon continuă cu acelaşi tip de comentarii care nu reflectă exact amploarea parteneriatului nostru strâns în legătură cu un întreg evantai de dosare'', a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţie americane.

Yaalon fusese deja în centrul unei dispute diplomatice la jumătatea lunii ianuarie între aliaţii strategici israelian şi american. El îl acuzase pe John Kerry că este ''animat de o obsesie de neînţeles şi de un fel de mesianism în ce priveşte conflictul israeliano-palestinian''. Ministrul israelian a trebuit apoi să prezinte scuze după ce Washingtonul a apreciat diatriba sa ca fiind ''insultătoare''.

În noile sale comentarii controversate împotriva SUA, Yaalon a dat printre altele asigurări, potrivit Haaretz, că importantul ajutor american pentru Israel ''nu este o favoare, ci este în interesul'' Washingtonului.

Criticile israeliene au fost şi la adresa gestionării de către americani a crizei ucrainene, Yaalon estimând că ''Statele Unite s-au arătat slabe''.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor