Controverse la votul de la Eurovision

Steaguri Eurovision. (Johannes Simon / Getty Images)
Epoch Times România
22.05.2013

Concursul Eurovision, aşteptat în fiecare an cu nerăbdare, de multe ori dă naştere la controverse.

Preşedintele Azerbaidjanului a ordonat o anchetă prin care să se cerceteze motivul pentru care ţara să nu a acordat niciun punct Rusiei în finala Eurovision 2013, solicitând o renumărare a voturilor. Telespectatorii şi juriul din Azerbaidjan au susţinut cântecul din Rusia, dar totuşi această ţară a primit zero puncte. Reprezentanţii televiziunii din Azerbaidjan au sugerat faptul că ar fi putut exista anumite încălcări ale regulamentului de votare.

Rezultatele votării din fiecare ţară participantă au fost confirmate la faţa locului de către notar, partenerul Uniunii Europene de Radioteleviziune (EBU) responsabil de înregistrare a voturilor „Digame” şi un observator independent din partea companiei „PwC” a

Uniunea Europeană de Radioteleviziune (EBU) a aflat de ştirile apărut în presa internaţională, referitoare la investigaţia iniţiată de către preşedintele Azerbaidjanului, pentru faptul că Azerbaidjan nu a acordat niciun punct Rusiei. Acest lucru este confirmat de un notar la faţa locului, de partenerul EBU Digame, şi de un observator independent de la PwC, au declarat organizatorii concursului.

„Credem că spiritul apolitic al Concursului Muzical Eurovision constituie piatra de temelie a succesului său, iar noi vom face tot posibilul pentru a-l proteja”, a declarat directorul executiv al EBU, Jon Ola Sand.

Orice formă de presiune politică asupra juriului profesionist, care ar putea duce la altceva decât o evaluare independentă a interpreţilor, este o încălcare a regulamentului concursului Eurovision. „Sunt implicat în acest Concurs din 1998, şi în fiecare an, există zvonuri despre nereguli la vot. În special în acest an, am simţit că este timpul să combatem ferm aceste zvonuri”, a menţionat Sand.

Membrii juriului semnează un document prin care îşi exprimă independenţa, şi li se cere să prezinte detalii referitoare la experienţa lor profesională. Votarea este supravegheată de un notar independent, care confirmă EBU şi PwC că votarea a avut loc conform regulamentului.

„Milioane de telespectatori din Europa şi concurenţii, îşi pun tot sufletul şi inima în prestaţiile lor, deci merită un rezultat corect şi transparent”, a mai spus Jon Ola Sand.

Un alt subiect în legătură cu votul pentru Azerbaidjan este legat de declaraţiile făcute de 2 jurnalişti lituanieni, care au spus că au făcut o investigaţie cu camera ascunsă şi susţin că li s-au oferit bani ca să voteze pentru Azerbaidjan în finala Eurovision.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor