Controversatul acord TPP semnat de 12 naţiuni din regiunea Pacific. Activiştii protestează

Un acord comercial cuprinzător a fost semnat între 12 naţiuni din regiunea Pacificului la o ceremonie desfăşurată în Noua Zeelandă. Manifestanţii furioşi au năvălit pe străzile din Auckland pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de aspectele legate de mediu şi suveranitate.
Un mainfestant confruntă poliţia în timpul unui protest anti-TPP în Auckland, 4 februarie 2016.
Un mainfestant confruntă poliţia în timpul unui protest anti-TPP în Auckland, 4 februarie 2016. (Captură Foto)

Reprezentanţi pe probleme de comerţ din 12 naţiuni s-au întâlnit joi în oraşul neozeelandez Auckland pentru a semna un acord comercial internaţional după mai mulţi ani de negocieri intense. Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) urmăreşte să reducă tarifele şi să înlăture impedimentele din reţelele de aprovizionare, să extindă aria drepturilor de proprietate intelctuală în detrimentul drepturilor consumatorilor.

Semnatarii acordului sunt SUA, Canada, Mexic, Chile, Peru, Japonia, Australia, Vietnam, Malaezia, Singapore, Brunei şi Noua Zeelandă. Alte naţiuni din zona Pacificului care şi-au exprimat interesul de a se alătura acordului sunt Columbia, Filipine, Taiwan, Tailanda, Coreea de Sud şi Indonezia.

Activiştii condamnă acordul

În timp ce guvernele şi companiile au lăudat acordul pentru comerţ liber, activiştii din diverse domenii, de la sănătate până la libertatea Internetului, precum şi sindicate ale muncii şi ecologişti, au condamnat TPP în termeni foarte clari. Principala temere în rândul opozanţilor acordului se află puterea pe care acesta o oferă industriei în defavoarea oamenilor, puternicul impact asupra mediului sau faptul că acest acord ar putea intensifica inegalitatea veniturilor.

Sute de manifestanţi au protestat joi în Auckland, fiind cel mai recent dintr-o serie de proteste împotriva TPP ce au fost organizate în ultimii câţiva ani. Manifestanţii au blocat mai multe artere principale, inclusiv Auckland Harbour Bridge, susţine Deutsche Welle.

Acordul trebuie acum să fie ratificat de parlamentele individuale. Acest lucru va fi cam improbabil să se întâmple în SUA în condiţiile desfăşurării unei campanii prezidenţiale şi a unui Congres ostil preşedintelui Barack Obama. Şeful de la Casa Albă s-a întâlnit marţi cu liderii republicani pentru a obţine suportul lor privind acest acord, dar preşedintele Camerei, Paul Ryan, a părăsit întâlnirea, susţinând că partidul său încă are mai multe semne de întrebare cu privire la acord.

O parte din rezistenţa împotriva TPP provine de asemenea din interiorul Partidului Democrat al lui Obama. Bernie Sanders, candidat la prezidenţiale, şi-a manifestat pe Twitter dezaprobarea pentru acest acord: “TPP este o continuare a politicilor noastre comerciale dezastruoase care au devastat oraşele şi localităţile producătoare de pe cuprinsul acestei ţări.”

Alţi democraţi au repetat temerile sindicatelor muncii, care susţin că sfera acordului este pur si simplu prea mare şi că încalcă suveranitatea naţională în privinţa negocierilor de afaceri.