Contre în USL. Ponta şi Antonescu: Nimeni nu e ţinut cu forţa în Guvern

Premierul Ponta a reacţionat cu duritate luni, la afirmaţiile făcute de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunând că niciun ministru nu este ţinut cu forţa în Guvern, iar cine nu doreşte să rămână, poate să plece. În aceste contre a intervenit ulterior şi Crin Antonescu.
Liderii Uniunii Social Liberale (USL), Victor Ponta şi Crin Antonescu. (www.victorponta.ro)
Liviu Şerbănescu
21.01.2013

Premierul Ponta a reacţionat cu duritate luni, la afirmaţiile făcute de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunând că niciun ministru nu este ţinut cu forţa în Guvern, iar cine nu doreşte să rămână, poate să plece. În aceste contre a intervenit ulterior şi Crin Antonescu.

Întrebat de un jurnalist cum comentează declaraţiile lui Vosganian potrivit cărora posturile de miniştri delegaţi au fost create pentru a reduce atribuţiile unor miniştri liberali, Victor Ponta declarat că niciun ministru nu este de neînlocuit.

„Cine nu vrea să rămână în Guvern poate să plece. Sugerez oricărui ministru care e nemulţumit de activitatea sa în Guvern că nu este de neînlocuit, ba dimpotrivă, fac imediat propuneri de înlocuire. Nimeni nu este condamnat la locul de muncă”, a precizat Victor Ponta.

Apoi, Victor Ponta a adăugat că amatori de funcţii de miniştri sunt întotdeauna.

„E vreun ministru nemulţumit? Nu vorbesc de persoane, ci de principiu, nu ţin pe nimeni cu forţa în Guvern, nu sunt condamnaţi la locul de muncă”, a mai declarat premierul Victor Ponta.

Victor Ponta a răspuns apoi, fiind întrebat dacă sugerează ca Vosganian să-şi dea demisia:

"Sugerez oricărui ministru care este nemulţumit de activitatea sa în Guvern că nu este de neînlocuit, ba, dimpotrivă, fac imediat propuneri pentru altcineva".

Vosganian: Miniştrii delegaţi, inventaţi ca să destabilizeze miniştrii liberali de atribuţiile lor

„Această misiune a miniştrilor delegaţi a creat o oarecare confuzie, a lăsat sentimentul că această instituţie a fost inventată ca să destabilizeze miniştrii liberali de atribuţiile lor, eu sper să nu fie aşa şi cele două, trei ministere, cele mai expuse, adică ministerul Finanţelor, ministerul Transporturilor şi ministerul Economiei, trebuie să lucreze în aşa manieră încât acesta impresie, prima impresie să nu fie reală", a scris Varujan Vosganian pe blog.

Pe de altă parte, Varujan Vosganian şi-a susţinut ideea şi duminică seară, într-o emisiune TV.

"Acest Guvern trebuie să se armonizeze. Fiecare vine dintr-un partid, fiecare are o echipă cu care a lucrat şi este curtat de anumite solicitări ale colegilor săi şi de o viziune personală. Ele trebuie armonizate, suntem într-un altfel de proces şi bugetul ar fi un bun exemplu. Dar sigur că această misiune a miniştrilor delegaţi a creat oarecare confuzie, a lăsat sentimentul că această instituţie a fost inventată ca să destabilizeze miniştrii liberali de atribuţiile lor. Eu sper să nu fie aşa", a declarat Vosganian.

Antonescu: Nimeni nu e ţinut cu forţa în Guvern, dar trebuie să folosim mecanisme de maturitate

Niciun ministru nu este ţinut cu forţa în Guvern, însă în cazul unor nemulţumiri trebuie folosite instrumentele unui Cabinet de coaliţie, întrucât este vorba despre o echipă în care sunt utilizate "mecanisme democratice şi de maturitate politică, a declarat luni preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Liderul PNL fusese întrebat cum vede replicile dintre premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

"Nimeni nu ţine pe nimeni cu forţa într-un Guvern, în acelaşi timp un Guvern este o echipă care are un lider. Liderul e prim-ministrul, dar Guvernul este o echipă. Când e vorba şi de un Guvern de coaliţie, eu cred că există nişte modalităţi prin care să facem în aşa fel încât nu să fim toţi mulţumiţi, că e greu să fim toţi nemulţumiţi. Premierul însuşi e de multe ori nemulţumit şi nu pleacă acasă, nici nu trebuie să o facă, dar trebuie să folosim aceste criterii, aceste mecanisme democratice şi de maturitate politică pe care le presupune un guvern de coaliţie pentru ca echipa să funcţioneze cu liderul ei în frunte şi în întregimea sa", a afirmat Antonescu.

Preşedintele PNL a menţionat că la nivelul Guvernului sunt lucruri care încă nu au fost clarificate, legate de "chestiuni organizatorice, statutul miniştrilor delegaţi" atât ai PSD, cât şi ai PNL.

"Nu sunt lucruri pe care încă nu le-au clarificat, dar acestea nu sunt nici pe departe nişte tensiuni de natură politică, de natură partinică. Sunt nişte chestiuni organizatorice. Aşa cum s-a purtat şi discuţia despre buget, despre măsurile fiscale, despre toate lucrurile pe care trebuie să le decidă Guvernul ele s-au purtat într-un registru şi într-un cadru absolut normal pentru o coaliţie politică aşa cum a funcţionat USL şi cum vă asigur că va funcţiona în continuare", a mai declarat Antonescu, după Delegaţia Permanentă a partidului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor